tisdag 27 december 2011

Styroxjakt

Julen - som i år var ovanligt grön och varm - kom och gick utan att man ens hann märka det. Som tur är utlovas längre ledigt nästa år då julafton är på en måndag. Eli sitä odotellessa :)

Källa: iltalehti.fi

Årets julhelg erbjöd lite extra spänning då stormen Dagmar rasade in över landet på annandan och ställde till med en massa förödelse. Vi firade julen uppe i Österbotten och hann bli lite oroliga över bygget och våra höga styroxbalar alltefter att förödelserapporterna började droppa in... Som tur var meddelade A att allt såg helt ok ut, förutom att plasten som skyddat de stora fönstrena hade slitits sönder.

Källa: iltalehti.fi

Källa: iltalehti.fi

For via bygget då vi kom hem i går kväll/natt, och tur var väl det, för där låg våra styroxbalar lite här och där på parkområdet mitt emot vår tomt. Tydligen hade det levt till lite under eftermiddagen också. Ingen större skada skedd, men det blev lite nattarbete för P med att flytta balarna under tak. Styrox väger ju inte särskilt mycket men är däremot otympligt som bara den. Någon vänlig själ (troligen A) hade dessutom varit och satt för våra stora fönster igen med stora pressor, så det var redan fixat.

Tyckte mycket mera synd om ett bygge i ett närliggande kvarter. Det har gått verkligt snabbt framåt nu under de senaste månaderna och i torsdags då vi var via vårt bygge senast var deras källare färdigt murad och takstolarna väntade på tomten. Tydligen hade elementen och takstolarna monterats i fredags, för i går kväll var huset så pass långt färdigt. Tyvärr hade takstolarna och plast-undertaket dock inte lyckats stå emot Dagmars framfart - takstolarna hade intagit liggande läge och plasten hade sett sina bättre dagar. Blev säkert ännu mer nattarbete på det bygget, speciellt då det regnat en del i natt också.

Det är sånt man gärna klarar sig utan.

Verkar blåsa upp riktigt rejält nu igen, så det är bara att hoppas att Moder Natur låter oss komma lite enklare undan den här gången.

Som en avslutande notis kan jag nämna att filtföljetongen fortsätter. Filtgubbarna hade planerat komma i dag, men jag misstänker starkt att det inte blivit något av den planen. Tills i morgon har de ju lovat finfint väder utan storm, så då tusan skall vi väl äntligen få den där filten på taket.

söndag 25 december 2011

fredag 23 december 2011

Vårt första valmiusastetodistus

Efter gårdagens filtbesvikelse var det roligt att se vårt första valmiusastetodistus i dag. Vår ansvarige A hade gjort upp ett intyg helt bara för skojs skull för att se hur långt vi kommit, och enligt honom är vårt bygge nu 36 % klart.



Jippiduu! Över en tredjedel bakom oss.

Och det har gått på två månader.

Hmm... 36% på två månader, 100% på X månader... Mitt mattehuvud säger då att vi borde kunna flytta in efter fyra månader, sisådär i slutet på april.

Tyvärr lär simpel ekvationslösning inte vara en fungerande metod att ta till i ett byggprojekt. Förutom de konstanta faktorerna har vi nämligen en hel del fria variabler i form av elnissar, filtgubbar, rörmokare, "det här kan vi göra själv"-funderingar, semestrar, leveransförseningar, "ska vi ta det gråa kaklet eller det där nästan lika gråa kaklet"-dilemman, förkylningar, frustration, tidtabellsmissar,... ja, listan lär kunna göras väldigt lång :)

Så, vi siktar inte in oss på inflyttningsfest före wappen, utan låter ist X förbli X åtminstone ett tag till.

Men det är klart att vi har en förhoppning om vad det kommer att ha för värde i slutändan :)

I kväll var jag och N inne i huset för första gången efter att vi fått väggar, ytterdörr och plast på fönstren. Och det var en helt underbar känsla. N tyckte det var "coolt och häftigt" och visste direkt var hennes rum kommer att komma.

Filten då? Mmmm... rullarna låg fortfarande kvar på marken, så om vi inte såg helt fel i mörkret innebär det att våra filtgubbar fegat ur i dag också.

Hrmpf!

onsdag 21 december 2011

Nämen... vad fult!

Mmm, man kan verkligen inte komma och påstå att hus som bara är beklädda med vindskyddsskivor är vackra direkt.  Vid lunch i går hade vårt hus vindskyddsskivor på ena långsidan och ena gaveln, och såg ut som en robot med stora fyrkantiga ögon och en något konstigt formad mun :)


Men "he vaar noo bra bare e vaar moåla" :) Och brädslaget, för den delen. Just nu ser det dock inte särskilt vackert ut.

Filtgubben har ställt till med lite huvudbry. Pratade med vår ansvarige A ett par gånger i dag, och han var lite frustrerad över deras funderingar. De hade varit till bygget i går med all filt, farit på kaffe och därefter aldrig kommit tillbaka. A hade ringt och kollat om de tänkte fortsätta och fått ett "nej, det regnar ju" som svar.

Nå, det var helt förståeligt. I dag har det dock varit uppehåll största delen av dagen (förutom lite snö på förmiddagen), så A hade farit via bygget tidigt i morse för att kolla att de säkert var på plats. Det var de - tre gubbar, varav två stod på marken och en höll på med terassen. Då A sedan var via igen efter lunch var ingen av dem kvar - terassen var täckt med filt, men inget hade hänt på taket.

WTF?

Våra timmermän berättade då att de två som stod på marken nog försökt sig på att ta sig upp på taket men klagat på att det var för halt, för mycket lutning (jo tjosan, det är ett tak, vad hade de förväntat sig?) etc. De hade säkerhetslinor med sig, men de låg på marken (mmm, där gör de säkert jättemycket nytta). Våra timmermän hade försökt få dem att fatta att de också jobbat på taket de senaste veckorna trots att vädret varit som det varit, och att det helt säkert skulle gå bra att jobba där om man tar bort lite av presenningen åt gången.

Men se nej. Det gick inte för filtgubbarna inte.

Tusan också - om de väntar på bättre väder lär de ju få vänta tills i vår. Och då behöver vi knappast deras filt mer.

Och de skulle bara våga ta betalt för den tid gubbarna kommer till bygget och ojar sig. Så mycket mer skinn på näsan har jag redan fått under det här byggprojektet, att det inte blir skojigt för dem om de försöker sig på nåt sånt.

Så det så.

Nåja, det om det. Terassen är nu alltså iaf helt klar för att ta emot snön. Den ser jättesnygg ut underifrån också med den täta råsponten. Nästan lite synd att slå fast undersidan sedan i vår  :)


Det har blivit långa dagar för våra timmermän den här veckan då de ville få "talo joulukuntoon" före de sticker iväg på jullov. De skall ha en vecka ledigt - vi hade nog gärna unnat dem lite mer, men de gillar tydligen sitt arbete :)

Som ett resultat av de långa dagarna har nu huset vindskyddsskivor på alla väggar, plast för fönstren och en temporär ytterdörr. Det ni! Har tyvärr inte sett det själv, men får ta en sväng via bygget i morgon ist. P var via bygget i kväll med varsin vin-presentförpackning åt timmermännen och de hade blivit verkligt glada. Roligt! Vi är verkligen nöjda med deras arbete så det känns bra att kunna visa sin uppskattning konkret nu så här i juletid.

I dag har vi också fattat två stora beslut. Jag fick till slut ner offerten från Alavus Ikkunat till den nivå jag gett mig på att inte gå över, så nu har vi gjort affär med dem. Vi fick ett något billigare anbud från Tiivi (som jag annars förstått borde höra till de dyraste?), men konstruktionsmässigt tyckte vi att Alavus ikkunats fönster var så pass mycket bättre att det var värt några hundringar extra.

Förutom fönstren har vi också gjort bergvärme/golvvärme/frikyla-affär. Om allt går vägen kommer de och borrar brunnen på 171 m redan i mellandagarna. Förutom pumpen tog vi också en 300 liters varmvattenberedare och en 100 liters "puskurivaraaja" som gör att det blir jämnare värmedelning i huset. Vår golvvärme (Warmia) kommer dessutom att vara delad i två kretsar, så att värmen i våtutrymmena och de torra utrymmena kan styras skilt. Frikylan kommer att skötas med en konvektor (Carrier) infälld i taket på översta våningen. Troligen drar vi ett ventilationsrör från den till vårt sovrum och ner till vardagsrummet på första våningen - de är troligen de rum som kommer att "lida" mest av att ligga med stora fönster åt söder och/eller väster.

Summa summarum, så är jag nöjd med det mesta just nu. Förutom filtgubben.

Tusan också.

måndag 19 december 2011

I väntan på julgub... nej, filtgubben

Ursprungligen var planen att ha plast som undertak på huset, men efter ett par om och men bestämde vi oss till slut för att lägga filt i stället. Vattentaket kommer att vara maskinfalsad plåt, och för att det skall bli bra borde det vara minst +5 grader då det läggs. Med facit i hand hade vi ju kunnat beställa en plåtsmed till julveckan, men vem hade i oktober trott att vi ännu skulle ligga ovanför nollstrecket så här långt in i december. Så vi bestämde tidigare i höst att lägga filt som undertak till vintern och sedan lägga plåten först mot våren. Preliminärt har vi nu bokat in Abbe Andlin från våra hemtrakter att lägga taket i början på april.

Filtgubben kommer i morgon för att lägga en vattentät bitumikermifilt (K-MS 170/4000 om det säger någon något) på hela taket. Det här innebar lite mer jobb för våra timmermän iom att hela taket måste täckas med råspont. Ser ut som värsta furufesten underifrån för tillfället, men det är något vi får ta :)


Huset kommer att ha en stor terass som går runt knuten på första våningen, och för att undvika att vattnet blir liggande kommer vi (eller ja, det är nog våra timmermän som får sköta den delen) att göra en lutning på den (under brädslagningen) för att få vattnet att rinna bort. Lutningen görs med råspont och även den kommer att täckas med filt - av samma filtgubbe.


Blev en del spadtag på bygget i dag på eftermiddagen. N deltog glatt i arbetet då vi öste grus i skottkärran för att kuska bort det - "åååh... hoj" utbrast hon då hon kippade ur sin lilla plastspade för femtielfte gången i skottkärran. Ett tag försökte hon visa sig på styva linan då hon gick fram och tog tag i skottkärrans handtag för att gå och tömma den.

Det lyckades inte riktigt.

söndag 18 december 2011

Takka-planer

Vi kommer alltså inte att skaffa en valmistakka, utan ist ha en murare mura upp en spis enligt våra önskemål. I princip kommer den att påminna väldigt mycket om Kermansavis Ksenia

Källa: www.tulikivi.fi


och TakkaCenters Aada

Källa: www.takkacenter.fi

Vår spis kommer att bli vitslammad och vara rätt bred (130 cm) och låg (150 cm), men inte särskilt djup (ca 60 cm). Luckan kommer att vara stor och komma mitt på spisen - det här hade inte varit möjligt med en valmistakka, iom att vår pipa är planerad att komma vid sidan om spisen. Vår första tanke var därför att ta Ksenia men med en "hylla" framför pipan, lite i den här stilen:


Men nu då vi valde en "skräddarsydd" spis, kan vår murare mura in pipan i själva spisen, så att luckan kommer mitt på hela faderullan och vi slipper extra hyllor.

Perfekt! Eller iaf låter det så i teorin :) Hoppas det blir det i praktiken också.

lördag 17 december 2011

Den senaste veckan i bilder

För en vecka sedan (lö 10.12) såg det ut så här på bygget


och i dag ser det ut så här:


Det har alltså hänt en del :)

Förra veckoslutet höll vi som sagt på med dräneringen och regnvattenrören kring lite mer än hälften av huset. Det var minsann millimetersnoggrant arbete.

Dräneringsrören skall ha en lutning på minst 0,5 cm/m och regnvattenrören minst 1 cm/m. För att slippa gräva ner dräneringsbrunnarna halvvägs till Kina bestämde vi oss för att först göra klart dräneringen och sedan låta regnvattenrören gå ovanpå.


För att göra det lite enklare för oss märkte vi ut varje meter på anturan. På vår övervakare lät det som om vi kanske varit lite vääääl noggranna, men nog är det ju lika bra att göra det ordentligt då man en gång gör det. Här ser man också att våra timmermän murat en sluttning på anturan, täckt den med beck och satt på bitumikermihuopa (vattenisolerande filt) före patolevyn.


Dräneringsbrunnarna gjorde vi av 315 mm trumrör. Den högsta brunnen blev över 3m, och så höga "ready-to-go"-brunnar finns inte att köpa (åtminstone inte till vettigt pris). Vi borrade 114 mm hål med ett hålsågsbett på lämplig höjd, monterade rörmunstycken, satte lock i båda ändarna...


... och sedan var det bara att installera den färdiga brunnen.


Den sista dräneringsbrunnen, dvs. den brunn där rören från de två långsidorna möttes, skulle komma på drygt 70 cm djup. Och med den steniga och hårda mark som vårt hus ligger på, var det minst sagt en utmaning att komma så långt ner. Men det gick. Tack vare vår granngule Mr Rautakanki :)
 

Vi kom hem lite före kl. 23 på söndagkväll och var sedan uppe före tuppen på måndag för att möta upp med vår grävmaskinschaffis på bygget kl. 7. Vår uppgift var främst att såga till och hålla upp styrox mot sockeln, jämna ut grus och placera styrox som tjälisolering ca. 0.5 m under patolevykanten.


Det blev en fyllningsmix av tre olika typer av sten: 8/16 kapillärgrus längst ner och närmast sockeln, 16/32 kapillärgrus ovanpå det och sedan "nupusten" (32/80 kross) längst ut från sockeln som extra fyllningsmaterial.


Här finns ännu en stor del av gapet mot bergsväggen kvar...


... men redan på måndag eftermiddag var gapet ett minne blott...


... och på tisdag såg bakgården helt annorlunda ut. Plötsligt har vi en jämn och fin sluttning!

 

På tisdag eftermiddag blev det sedan grävmaskinspaus då vi ist fick besök av en lyftkran - takstolarna som kom på måndag skulle lyftas på plats.

 


På tisdag kväll var vi och fixade till en regnvattenskontrollbrunn (hoppas vi inte störde grannarna :) som vi sedan monterade tidigt på onsdag morgon. De här två brunnarna skulle sedan kopplas till dagvattenbrunnen som för ut vattnet från tak och dränering till det kommunala nätet.

 

Kl. 7 kom grävmaskinen och så spenderade vi resten av dagen med att fixa till det som var kvar av dräneringen och regnvattensystemet. Till allra först grävde "vi" upp diket från kontrollbrunnarna till dagvattenbrunnen.


Det tog inte många minuter. Hade minsann kommit enkelt undan om vi hade haft en grävmaskin i helgen... 

Men nej, jag är inte bitter :) 

Kontrollbrunnarna kopplades till dagvattenbrunnen med varsitt 110 mm regnvattenrör. 

 
Jag och grävmaskinschaffisen fick strida lite med lutningarna för dräneringsrören på den sista långsidan, men fick nog vattenpasset att visa rätt till sist. Även gavlarna blev "täckta", så nu finns det ingen risk att gå och trilla ner i någon förrädisk klyfta någonstans.