lördag 31 mars 2012

Ajantasalle

Jaha, var skall jag börja. Måste erkänna att jag inte helt kom ihåg vad jag skrev om senast, så var tvungen att "lunta" lite. Inget vidare då man måste tjuvtitta bakåt i sin egen blogg :)

Nå, hur som helst. En bild säger ju mer än tusen ord, så tar en bild-genomgång för att få bloggen up-to-date.

Centraldammsugare

Trots att det verkade struligt ett tag, fick vi alltså centraldammsugarröret installerat i mellanväggen på första våningen. So far so good, nu återstår "bara" att få rören att gå dit vi vill i källaren också... Men med duktiga hjälpredor går nog det mesta :)


Mellanväggar

Mellanväggarna i källaren är på plats - de murades/limmades av HB:s Priima 88-harkkor. Först ut är väggen mellan badrummet och förrådet i källaren - den kom först på plats, och det var jättekul att äntligen på riktigt få se hur badrummet skulle bli. Mycket lättare att planera också då alla väggar är där de skall vara - P har en förmåga att "se" hur rum kommer att se ut bara på basis av ritningar och mått, men själv är jag riktigt kass på det. Så jag är extra glad åt mellanväggarna :)


Motstående vägg är väggen till bastun, och den ser lite ynklig ut eftersom bara några små väggstumpar murades. Resten blir i glas. Varifrån glasväggen kommer är ännu öppet - vi har fått offert från flera bastuleverantörer, men deras pris känns rejält saftiga, så vi har också hört oss för med vanliga glasfirmor. Hoppas få deras offerter nästa vecka.


Här väggen till lilla-wc:n.


Golv

Golvvärmen i översta våningen monterades för två veckor sedan (fre 16.3). Warmia-typen stansade fast rören i gipsskivorna...


varefter timmermännen skar till "soiroja" att fylla ut golvet med. Måste ha varit rätt pillrigt - hemmagjort pussel, typ. 




Efter det gjöt timmermännen fast rören med golvspackel (Knauf 415, tack åter en gång Bella och JT), samtidigt fylldes tomrummet kring rören. Petri drog sedan primer över hela härligheten, varefter timmermännen "klistrade" dit ett sista gipsskivelager med Cascos Multifix-bruk (4141). 

Och voila, färdigt golv! 



Balkong

Som jag säkert redan nämnt är balkongen nu på plats. 



I de första ritningarna var det tänkt att vi skulle ha två små balkonger på andra våningen - en vid aulan och en vid vårt sovrum. Vi ändrade det till en enda balkong som går runt hörnet, från aulan till vårt sovrum, och jag tror det var ett bra val. Nu får vi "tak" över en mycket större del av den nedre terassen.




En ny råspontad balkong betyder också filtfunderingar. 

Efter filtfiaskot från i julas har vi bestämt oss för att lägga filt (Kerabit Dual) på den nya balkongen själva. Till den undre terassen rekommenderade filttillverkaren (Katepal) dock att det andra lagret också svetsas fast, då det första lagts på så.

Tro det eller ej, men jag bad om offert av vår tidigare Mr Filt. Resonerade som så att han kanske skulle ge ett riktigt toppenpris, med tanke på vilket fiasko deras senaste uppdrag var. 

Men nej, tydligen funkar inte Mr Filts logik som min.

Kvadratpriset var dyrare. 

Tur att det finns andra filtgubbar. Borde få offert av några andra nästa vecka.

Nedsänkt tak

Timmermännen har skålat taket i källaren och har så gott som alla nedsänkningar gjorda - "bara" att börja nita fast takpanelen, mao :)


Just nu

För tillfället har vi en massa saker på tapeten. Vi borde t.ex. sortera och köra bort skräp från tomten - det  finns en del av den sorten liksom.


Vår spismurare kommer på måndag morgon och allt material borde stå i rumstemperatur i ca två dygn före. Vi bar in allt tegel redan då vi fick leveransen för ett par veckor sedan, men kvar fanns ännu fyra lavar: material till en 11 m lång pipa, brandisolering, stenplattor i olika former, spishjärtat (lät inte speciellt svenskt det där... takkasydän på finska iaf) och lite annat smått och gott.



Vi (hela familjen) spenderade därför några timmar på bygget i kväll med något som visade sig bli värsta gympasset. Största delen av materialet skulle till källaren, men materialet till pipan skulle förstås delas jämnt på de tre våningarna. Harkkorna såg löjligt lätta ut till en början, men efter att man burit upp X stycken var det bara att inse att skenet kan bedra :)

I morgon är tanken att vi skall hinna göra klart det sista ventilationsröret, dvs. friskluftsröret till källarens ventilationsmaskin. Några rör, några vinklar, några nitar *pop, pop", lite tejp *ritch, ratch* och en del Armaflex - låter inte som så mycket, men det kan bli en utmaning med två småttingar springandes runt omkring. Men vi har ingen brådska - huvusaken är att vi får det klart i morgon så att timmermännen kan göra klart allt i det tekniska utrymmet.

Det som känns mest tidskrävande för tillfället är dock att skriva offertförfrågningar, ringa runt till folk och komma fram till vilka ytmaterial vi skall välja. Men det börjar ta sig på den punkten också. Äntligen.

I sista stund har vi bestämt oss för att sätta gipsskivor i taket på första våningen... Tanken var ursprungligen att ha takpanel i hela huset, men då vi planerat in lite speciell belysning på första våningen krävs nästan ett helt slätt tak. Vi misstänker att belysningen inte skulle få samma effekt med ett paneltak. Så nu måste vi få tag på en skivhiss - borde inte vara alltför svårt, hoppas jag.

N orkar helt otroligt bra på bygget och hittar hela tiden på en massa saker att göra. Annat är det med M. Eller ja, nog skulle han säkert också trivas om han fick fara omkring som ett yrväder - att vara förpassad till babyskyddet verkar inte vara hans grej längre ;)

fredag 23 mars 2012

Alive and kickin'

Bara så ni inte tror att vi gått under eller nåt... Allt väl under solen. P har semester och för att fira har vi spenderat så gott som all vaken tid fr.o.m. fredag kväll på bygget. Men det har det varit värt för nu är vårt ventilationsprojekt så gott som klart!

Tjoho! Jippiduu!

Bara ett ynkligt rör som skall armaflexas och sättas på plats + ett par delar som skall nitas och tejpas.

Känns så bra!

Eller ja, iaf tills man kommer ihåg att vi ännu har ett förpepprat rörprojekt på hälft. Puzer... huuuu!

Inomhus börjar allt så småningom vara klart för ytmaterial i "trädelen", om man bortser från betonggolvet som ännu måste få torka dvs. I övrevåningen gjöt timmermännen "fast" golvvärmekablarna i går och i början av veckan skall de sätta på det sista gipsskivslagret. De kommer att "limma" fast skivorna med "saneerauslaasti" och före det skall vi dra över golvet med en primer så att bruket säkert fäster ordentligt. Taket är nedsänkt så gott som överallt och väggarna är klara förutom i klädvårdsrummet där en gipsskiva saknas - timmermännen valde att inte slå fast den före elnissen får ditt elskåpet.

På tal om elnissen har vi gjort en del spännande upptäckter i helgen. Vi har tydligen lyckats få en ytterst toppmodern elnisse som har "state-of-the-art" system för att bl.a. hantera belysningen i t.ex. klädvårdsrum och kök utan några som helt brytare. Likaså kan han installera någon typ av high-tech eluttag som inte behöver några som helst strömdragningar. Det ni! (Note to self: se till att elnissen fixar alla missar innan spackelgubben dyker upp).

I går hann vi faktiskt göra en runda i kakel- och golvaffärer. Bad om en del offerter och väntar nu med spänning på vilka hutlösa slutsummor vi kommer att bli erbjudna. Bastuofferterna har också trillat in och det lutar mot SunSaunas Relax... P har varit totalförtjust i den sedan han såg den första gången. Vägg- och takpaneler, samt glasväggen, köper vi eventuellt skilt - det beror lite på hur mycket vi lyckas pressa SunSaunas representants pris...

Har också frågat runt lite om bitumfilt som man får lägga själv. Har verkligen ingen lust att riskera råka ut för en ny Mr Filt, och då det verkar helt möjligt att lägga "självlimmande" filt själv, ser vi ingen orsak att inte göra det. Alla de stora, Kerabit, Icopal och Katepal verkar ha egna versioner för vanliga Byggare-Bobs (och Moms :), så nu gäller det bara att försöka få någondera till ett så bra pris som möjligt. Fick råspont på balkongen i går och blev helt hänförd av att stå däruppe första gången - vilken utsikt <3

På lördag kommer trappgubbarna och tar mått till trappan. Yay! Tills dess måste vi bestämma oss för vilken trappbelysning vi vill ha. Först hade vi tänkt ha ledband under ledstängerna, men då vi nu valde en trappa som endast har räcke på insidan, måste vi tänka om belysningen. Troligen blir det någon simpel version i stil med en led under varje trappsteg.

Eller så blir det något helt annat. Man vet aldrig med oss :)

onsdag 14 mars 2012

Dammigt värre

Helgen som gick visade sig bli ett byggfiasko. Först var det centraldammsugaren som jag redan beklagat mig över. Sen var det dags för ventilationsrör igen, vilket jag t.o.m. såg fram emot. Det kan vi ju redan, liksom.

Och allt började ju så bra - bastukanalen kom på plats, onitade rör nitades och kiinnityssangat spändes. Fina puckar.

Ända tills vi kom till tekniska utrymmet och skulle börja där.

Då var det ju inte mycket kvar. Bara att få ut rören ur maskinen - ett ut, två vidare till brasrummet och ett upp till första våningen.

Mmm. Som så mycket annat som ser enkelt ut på papper, visade det sig vara allt annat än lätt. Ja, det var t.o.m. praktiskt omöjligt.

Vår VVS-planerare måste ha varit full eller ha använt fel sida av "skal-linjalen" då han planerade ventilationen i vårt tekniska utrymme. För då vi började pussla ihop rören enligt planen, visade det sig att de inte ryms - om man inte vill gå rakt genom väggen in i följande rum, dvs.

Och då det kommer till ventilationen är "det ryms inte" ett rätt stort problem, iom att alla kurvor, t-stycket etc. tar den plats de tar - det går liksom inte att såga itu ett t-stycke eller börja fixa och trixa med packningar. Ett t-stycke tar den plats ett t-stycke tar. Så är det bara. Och då man skall ha X olika delar på rad, blir den raden rätt snabbt rejält lång. Som i vårt tekniska utrymme.

Det hade inte varit något större problem om vi hade kunnat svänga på maskinen. Men det går inte då det är frågan om en ventilationsmaskin som är så himla kinkig över vilka rör som kommer fast vart i maskinen. Dessutom har den ju en lucka som med fördel borde vara öppningsbar. Inget vidare att installera maskinen med luckan mot en vägg, t.ex.

Hela söndagseftermiddagen gick därför åt till att försöka komma på en plan B för att få alla rör, ventiler och korsningar att rymmas - utan att behöva korsa någon vägg i förtid.

Då vi till sist kom på en alternativ lösning var klockan redan så mycket att det bara var att packa ihop och gå hem.

Suck. Frustrerande!

Men nog om den saken. Dagens tema är damm. Vi har varit och städat på bygget i kväll då våra timmermän skall slipa golvet i källaren och första våningen i morgon.

Säger bara - andningsskydd! Varför kommer man alltid på det efter att man redan gjort klart det man hade behövt skyddet till?

Det var minsann dammigt värre, men jättekul att se resultatet. Får se hur länge det hålls så städat...

söndag 11 mars 2012

Vi vs. Puzer: 1-0

Den som kommer och påstår att det är lätt att installera centraldammsugare gör bäst i att hålla sig på säkert avstånd från mig för tillfället.

Urk!

P var flera gånger färdig att kasta ut rörpaketet och sticka iväg och köpa en Dyson ist.

Rördelarna är helt idiotiskt planerade. Hur är det t.ex. tänkt att man skall kunna svänga in ett rör med en 90 graders "loiva mutka" i en mellanvägg på knappa 10 cm, då kröken i sig är typ dubbelt så lång?

Blev att pussla med en massa 45 graders krökar.


Och om det är de krökar man behöver mest av, så varför kommer det bara med 5 sådana i deras största rörpaket? Jo, för att man skall hamna att köpa en massa extra krökar förstås. Om det är något man kan i byggbranschen så är det att ta betalt ;)

Nåja, hur som helst. Efter många om och men kunde vi äntligen konstatera att vi överlistat de vita rörstumparna! Tjoho!

 

Hallväggen kommer att vara helt fylld med teknik då allt är på plats. Passade också på att skriva ut några mått på väggen och fota hela härligheten, så att vi vet var det inte lönar sig att spika upp någon spegel eller liknande. 



I övrevåningen kommer "imurasian" inne i en mellanväggskotelo.


Allt klart för montering av dammsugarluckan. FamilyFresh har för övrigt visat sig vara användbart i många sammanhang då man bygger. Ett stort plus för den angenäma doften :)


Nu kan vi äntligen "Puzta" ut... ehe ehe ehe... mina skämt blir bara bättre och bättre ;) Känns skönt att få övergå till ventilationsrören i morgon.

Ps. För att nu inte skylla allt på Puzer måste jag väl i ärlighetens namn också skylla lite på oss själva också. Vårt centraldammsugar-reserveringsrör som kom upp från källaren till 1:a våningen kunde gärna ha kommit liiite längre bort från mellanväggen. Då hade vi kanske kunnat använda 90-graders krökarna också. Men rören var ändå jobbiga. Så är det bara.

lördag 10 mars 2012

Smygar, balkong och - just det - rör

Det slog mig - igen - härom dagen att timmermännen snart är klara med sin urakka. Inne finns det inte alls mycket för dem att göra längre - bara några väggskivor (några gips och några Kaakeliluja till övre våningens badrum) och lite takskålning. 

Eller ja, det finns ju massor att göra, men inget som vi kan tänka oss betala höga löner för. Tyvärr måste jag säga, för vi hade nog jättegärna haft dem kvar på bygget, de har varit jätteduktiga och vi hade inte kunnat ha fått bättre folk. Trevliga är de också, vilket ju alltid är ett stort plus.

De soliga dagarna till ära flyttade de igen utomhus nu i veckan. De fixade till smygar och fönsterplåtar till alla fönster och började sätta upp balkongstommen. 

Fönstren blev såå fina. Vi ville ha dem utan extra lister och det lyckades jättebra. Kan inte vara annat än nöjd.





Kan knappt vänta tills de får upp råsponten på balkongen så att man kan gå upp och gå på den utan att behöva se ner var man lägger fötterna hela tiden. Det tar liksom bort en del av feelisen :)







I kväll har vi varit på bygget. Tanken var att vi skulle inleda helgens rörarbete med centraldammsugaren. Det skulle ju inte vara någon match - trodde vi. 

Rikkarasia som vi tänkt ha i köket ställde dock till det rätt rejält, med resultatet att vi skippade den helt. Köper en rikkaimuri-slang ist, tror den är ett bättre alternativ för oss. 

Och för våra nerver :)

I morgon och på söndag blir det lite centraldammsugarrör och mycket ventilationsrör. Rörigt värre... (heh, heh, so funny. Not!)

onsdag 7 mars 2012

Köplistan så gott som klar

Japp, nu har vi äntligen bestämt oss för det mesta då det kommer till kranar, duschar och annat våtrumsrelaterat. Det blev en del ändringar jämfört med det jag planerade i höstas, men det känns som om ändringarna är till det bättre. Det blir en hel del Hansgrohe istf Grohe + Oras.

Kranarna till vessorna kommer från Hansgrohes Talis S2-serie. Simpel, utan extra krusiduller. Just the way we like it.



Till köket kommer vi att skaffa en Silgranit-diskho från Blanco. Färgen och modellen är dock ännu ett frågetecken. En vit lockar (förstås), men det kunde nog också bli riktigt snyggt med en mörkgrå (antracit) som kontrast till allt det vita. Golvet kommer dessutom att vara i samma mörkgrå nyans. Tror att vi behöver en dubbelho så ett alternativ är Blancosubline 340/160 - här i vitt och antracit.


 


Kök är inte lätt alltså! Säger bara det.

Kökskranen blir troligen också en Talis S2 - antingen med eller utan utdragbart munstycke. Vi har ingen erfarenhet av utdragbara munstycken, så vi borde ju egentligen klara oss utan. Men då vi var och kollade in kranar i helgen verkade det nog rätt behändigt - kan bara tänka mig hur bra det går att duscha av plåtar och stora kastruller med ett sånt. Åsikter/erfarenheter mottas med tacksamhet :) Till klädvårdsrummet kommer det i vilket fall som helst en Talis S2 utan extra finesser.



Förutom Talis S2-kranen har vi också kollat in Blancos kranar - snygga är de, men då vi inte kommer åt att testa dem före en eventuell beställning, känns det lite som att köpa grisen i säcken. Men vem vet - grisen kan ju vara hur nice som helst. 

Övre våningens badrum är lite utmanande iom att dushdelen har sluttande tak. Men vi tror att vi har kommit på en bra lösning - mer om det en annan gång (P har börjat 3D-modellera alla rum i Googles Sketchup, så det kommer att börja dyka upp lite "verklighetstrogna" bilder så småningom). I badrummet skall vi i vilket fall som helst ha en dusch, och vi har bestämt oss för Hansgrohes Croma 160.



I källarens "spa" skall vi ha två regnduschar - Hansgrohes Raindance 300.



Vi har plats för badkar i källarens badrum, men vi har lite problem med att bestämma oss för vilken typ av bad det blir. Misstänker att det blir ett helt vanligt badkar, utan bubblor. "Billiga" bubbelbad lär vara rätt högljudda och de tystare varianterna är lite onödigt dyra. Men även om vi lyckas avgränsa valet till endast vanliga badkar är alternativen ändå alltför många :) Kranen kommer i vilket fall som helst säkert från Talis S2-serien.



Alla wc:n kommer att vara vägghängda - Villeroy & Bochs Subway 2.0.




Två saker som ännu vållar lite huvudbry är tvättfaten till vessorna och kuris-kranen.

Problem nr 1: Porslin eller marmor? Har förstått att porslin håller sig fräscht längre, men det finns så mycket finare modeller i marmor.

Problem nr 2: Oras Safira väggmonterade kuriskran är inte alls i vår smak, så vi är på jakt efter en annan modell. Om någon har tips på kranar som går bra ihop med Oras kuraharja - hojta till!

Nu dags för lite Sketchup - måste kolla hur mina sista köksändringar ser ut i "verkligheten".

Jepp, ni förstod rätt. Vi har inte gjort köksaffär ännu... Vadå börjar bli brått?

(Bilderna lånade från netrauta.fi och lapetek.fi)

Det lönar sig att bli gammal...

... iaf att bli ett år äldre.


Jag har länge pratat om hur snygg jag tycker Tivoli Audios Snow White version är, men P har hela tiden tyckt att Tivoli Audio i sig är totalt overrated och helt onödig.

Hm.

Nå, tydligen har han ändrat sig, för i kväll kom han hem med en i paket åt mig.

Jee, den kommer att passa sååå bra i vårt kök.

Så, nu har vi en sak skaffat till det nya hemmet. Nu återstår bara spackel, målfärg, kakel, takpanel, listor, laminat/parkett, kranar, vessor, duschar, ...

Jag tycker det är bra att vi har inlett införskaffningarna med det mest väsentliga ;)

söndag 4 mars 2012

Sol ute, sol inne

I dag har Villa Solbacken verkligen gjort skäl för namnet. Den underbara vårsolen har lyst hela dagen och som pricken över i har vi haft besök av goda vänner. Först kom våra barndomsvänner (M:s faddrar) med sina härliga flickor på långvägabesök - tack än en gång M&T för att ni orkade köra en omväg via Pargas. Det var så roligt att ses!

Kort därefter kom Glutenfria Muminmamman (nej, inte Halonen) på överraskningsbesök med sin familj. Med sig hade de kaffe med nybakade mazariner. Det ni - det är inte varje dag man blir bjuden på kaffe med dopp på sitt bygge. Rena lyxen! Så nu har vi druckit kaffe för första gången i vårt nya hem - och det smakade jättebra :) Tusen tack M, J och flickorna!

Timmermännen jobbade (som vanligt) för fulla muggar, och nu börjar de flesta väggarna vara klädda med gipsskivor (åtminstone på ena sidan). Lite coolt! N verkade gilla väggarna extra mycket - nu kan hon ju springa och gömma sig för oss :)

I hallen har vi ännu vår ytterst fina ytterdörr-styrox-kombo - den skall ersättas av två 40 cm fönster och en 100 cm dörr senare i vår. Tiivi har lovat leverera dörrarna i mitten av april.


Klädrummet och lilla wc:n:


Köket:



Vardagsrumshörnet:


Dörröppningarna till klädvårdsrummet och arbets/lekrummet:


Trappuppgången:


Elnissarna jobbade flitigt förra veckan, men tydligen har de lyckats "glömma" en del uttag och lampor. T.ex. var tanken att vi skulle ha up-down-vägglampor bredvid fönstren i trappuppgången. Men hur vi än sökt med ljus och lykta (eller nä, det behövs inte, man ser nog missen från långt avstånd) hittar vi inga eldragningar där. Likaså har de lyckats glömma två utelampor. Och säkert en massa annat också - måste göra en ordentlig genomgång i morgon, så att vi kan påpeka felen tills de kommer tillbaka på måndag.

Vi var förövrigt till Sarokas och köpte centraldammsugare i dag - det blev en Puzer Oiva.


Som tur är tog vi inte paketet direkt från Puzer - deras "erittäin hyvä tarjous" lät inte alls så bra längre då vi fick helahoito över 100€ billigare från Sarokas. Inte klokt hur mycket luft det finns i alla priser i byggbranschen! Men det är väl som de säger - se ei ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa. Helt säkert har vi också betalat alltför mycket för många saker under det här projektet.

Vi gjorde också misstaget att gå och se på innerdörrar i Sarokas. Det borde vi INTE ha gjort alltså.

Säger bara, slurp, slurp! Vilka snygga dörrar!

Med yta i lackad ask, snygga men ändå rätt neutrala metallränder, magnetlås och gömda gångjärn... ja, då kan det bara inte gå fel.

"Vill ha! Måste ha!"

Såg på prislappen.

"Okeeeej... Öööh... Jåånää... Kanske inte. Mattiovis spegeldörrar är minst lika fina."

Mmm. Sure :)

torsdag 1 mars 2012

Mera rör

Aldrig hade man väl tänkt på hur mycket rör som gömmer sig i ett hus. I golvet, väggarna och taket. Vita, gråa, röda, blåa och trendigt plåtsilvriga. 20mm, 32mm, 75mm, 100mm, 110mm, 125mm, 160mm. Massor blir det!

I helgen höll vi oss till de trendigt silvriga rören då det igen blivit dags för lite ventilationsinstallation. Bella och JT ställde igen upp med lyxig hemleverans (mange, mange, mange takk!) och svärföräldrarna ryckte åter en gång ut till vår undsättning (mange takk även till er!). Jämfört med att installera rör på takstolshöjd var det rena barnleken att hålla till i källaren. Riktigt roligt var det också - kanske för att man börjar ha vanan inne? Och för att det var 16 grader på plus inne?

Det som var nytt med källaren var att vi var tvungna att pika hål i harkkoväggarna för att få igenom rören.

Vår Kärcher-byggdammsugare kom minsann till användning. Det dammade, kan jag säga.


Dessutom gällde det att skruva hål i ontelolaattan för att få in pluppar och skruvar till våra "kiinnityssangat". P insåg allvaret i det hela och utrustade sig därefter. "Taktiset päälle" som de brukar säga i Poliisit :)




Tyvärr kunde vi inte göra klart jobbet då vår jordvärmeleverantör (minns ni "kyllä ne yleensä saadaan mahtumaan"-killen) började påstå att vi inte kan montera ventilationsapparaten där vi tänkt i tekniska utrymmet. För tydligen får de inte sina byttor att rymmas där då. Öhm, vad hände med "kyllä ne yleensä saadaan mahtumaan"?

Han lovade komma och se på utrymmet på torsdag (dvs. i dag) så att vi kan komma överens om vem som skall ha tjing på vilka platser. Utan att veta maskinens slutliga plats kunde vi alltså inte dra klart rören.

"Kyllä ne yleensä saadaan mahtumaan". Yeah right!