måndag 20 augusti 2012

Nu händer det grejer :)

Eller ja, det har nog hänt flera helger på raken men blogguppdateringarna har blivit lite hängande. Så nu är det absolut dags för en update igen. Tycker jag iaf :)

Den nya väggen i badrummet på andra våningen är nu klar för kakel. P och svärfar fixade själva väggen och jag skötte vattenisoleringen. Teamwork då det är som bäst :)
Vi har ett litet fönster i wc:n på första våningen och målet var att få wc-byttan rakt under fönstret. Tyvärr kom avloppsröret upp 15 cm för långt åt höger, vilket har vållat oss en hel del huvudbry. Efter att ha testat tre olika avloppskurvor, kapat bort en överloppscentimeter och testat igen lyckades vi slutligen få röret på rätt plats.

Tadaa - byttan i linje med fönstret. Me like!


Det är så himla noga att röret kommer exakt och inte nästan då det måste passa in i wc-väggelementet. Men skam den som ger sig och jee för avloppsrör med en twist :)


Allt det här har jag lagt fuktspärr på i dag... phui, säger jag bara. Det går åt en hel del förstärkningsband då det är så många hörn och knutar. Framför ställningen kommer det ännu att komma en gipsskiva som sedan igen vattenisoleras och därefter kaklas. Vi lämnare sedan bort silikonet mellan golv- och kotelokakel för att eventuellt läckagevatten skall rinna ut på golvet. Av samma orsak har också P gjutit ca. 5 cm höga socklar kring wc-byttans avlopps- och vattenrör.

Badrummet har också fått en annan fin kotelo då vi måste gömma avloppets ventileringsrör. Vi har inte helt bestämt hur vi skall göra med den här fina skapelsen - troligen blir det att bygga en öppen hylla framför för tandborstar och andra smågrejs som man bara måste ha i ett badrum.


I klädvårdsrummet har det också dykt upp en kotelo. Inte klokt egentligen hur alla rör som finns i ett hus ställer till med extra jobb :)


Då kotelon var färdig kunde jag äntligen grundmåla det rummet också. Väntar med den slutliga färgen tills golvet är färdigkaklat. Skulle inte bli alltför glad av att få fuktspärr och kakelfix på mina nymålade väggar.


I dag fick P igen hjälp av J och temat för dagen var laminat. Tusen tack J, helt super att äntligen komma igång med golvläggningen! Barnen har nu riktigt golv i sina rum - det enda som saknas är listerna. Och jo, jag vet - "bara" listerna är inte så "bara" :) Men just nu känns det faktiskt nog så ändå.
Till underlagsmaterial för laminaten valde vi Provent - "uudentyyppinen lattian hyvinvoinnista huolehtiva alusmateriaali". Låter ju bara så fint, så fint ;) Men jo, seriöst så verkar det faktiskt riktigt smart. Istf att stänga in eventuell fukt som ännu finns kvar i golvet (främst då förstås i gjutna golv) låter Provent golvet andas - varje gång man går på golvet "pumpas" lite luft ut vid väggarna. 


Medan P och J höll på med golvet och jag fixade fuktspärr, jobbade svärfar ute i regnet. Vår veranda har nu fått sitt riktiga golv!


Till höger om ytterdörren syns även ett litet smakprov på husets kommande färg. Vi köpte en pytteliten burk för att testmåla men kommer nog att köra på den här nyansen - vitt med en liiiiten brytning av grönt och grått. En öppen inbjudan på målartalko nästa veckoslut kommer troligen att komma inom några dagar :)


För övrigt känner jag mig som den mest asociala människan ever just nu, då vi knappt kommer åt att träffa någon annan än varandra (ibland lyckas vi nästan inte med det heller :) Men trots stress och "skall vi faktiskt hinna bli klara"-funderingar känns det ändå riktigt kul.

Snart, väldigt snart får vi flytta in!

Och då skall vi ta det lugnt. Inte göra några som helst byggrejs.

Åtminstone inte på ett par dagar ;)

2 kommentarer:

Linda F sa...

Roligt att läsa om ert byggprojekt :-) Och fint ser ni ut att få det! H. Linda F

Byggare-Mom sa...

Kul att se dig här Linda! Kanske ni vill komma och bygga lite terass till Pargas nu då ni har vanan inne? :)