tisdag 18 oktober 2011

I valet och kvalet del I: Jordvärmepumpen

Det är dags för del 1 i serien "I valet och kvalet". Har på känn att det kommer att bli en massa delar i den serien under byggprojektets gång.

I dag har jag försökt bli klok på vilken jordvärmepump vi skall ha. Vilket märke? Behöver vi en extra varmvattenberedare på 300l eller klarar vi oss med en inbyggd på 180l? Försäljarna har förstås sina klara tankar och åsikter om vad vi bara "måste" ha, men hur det sedan är i praktiken är en annan femma.

De pumpar som just nu verkar mest sannolika är Thermias Diplomat Optimum (eventuellt Duo, eventuellt G2) och Lämpöässäs v9.

Diplomat Optimum G2 är helt klart snyggast, men det är inte direkt någon egenskap som det lönar sig att beakta då det kommer till jordvärmepumpen. Den skall ju ändå gömmas undan i det tekniska utrymmet :) Antar att varmvattenbehovet får avgöra - måste diskutera det med vår VVS-planerare ännu för säkerhets skull.

Alla träd (förutom tre björkar och en lönn) är nu borta från tomten. Jippii! Jarmo hade fällt över 100 träd allt som allt! På torsdag skall vi träffa vår ansvarige på plats för att dubbelkolla att husets placering är den mest optimala. Det har varit lite svårt att avgöra tidigare då man inte fått en klar uppfattning om tomtens utformning, så vi kom överens om att vi tar oss en slutlig titt då röjningen är klar. Spännande!

2 kommentarer:

Lilla K sa...

Spännande! vi har en en 300l beredare o i åbo var den aningen mindre, och det har i alla fall räckt bra. Det är ju inge skoj att stå i duschen när varmvattnet tar slut... och sen senast när man har tonåringar i huset som duschar en evighet efter alla sportaktiviteter kan nog alla litrar behövas... hehe

Byggare-Mom sa...

Jo, spännande är det! Vad bra att höra att 300l är helt rimlig storlek, vi har nog kommit fram till att vi kommer att behöva en extra värmeberedare vi också. Om vi inte väljer en pump med inbyggd beredare förstås - just nu står faktiskt den (Lämpöässä v9) bäst till. Får se vad det blir i slutändan.