torsdag 20 oktober 2011

Roundup, offerter och plan B

Efter en jobbig natt med mycket hosta och tårar (lilleman var missnöjd) samt lite sömn, var det såå skönt att vakna till en solig morgon. Solskenet gör under då det kommer till att hitta den där energin som det annars kan vara svårt att få fram.

Jag och svärfar var på tomten och penslade Roundup på alla aspstubbar i dag. Det blev en hel del penslande som förhoppningsvis tar kål på asparna och hindrar dem från att skjuta rotskott. Vi försökte koordinera penslandet så att ingen stubbe blev openslad och ingen stubbe blev penslad flera gånger. Inte helt lätt. Så ett hett tips är att blanda i lite karamellfärg i Roundupen så att det syns var man penslat!

Nå, nog blev det gjort utan karamellfärg också.

Nu har det börjat ramla in en massa offerter också. Jordvärmepumpar och -borrning, golvvärme, fläktkonvektorer,... Ser fram emot att få den första VVS-offerten också, misstänker att jag kommer att få en smärre chock då jag ser slutsumman. Hoppas att chocken är övergående :)

I går spenderade vi en timme på tomten med våra markarbetskarlar och vi konstaterade att det blir att köra bort en _massa_ jord och stenar från tomten. Det hade vi visserligen nog kunnat konstatera tidigare också, men det blev ännu mer tydligt nu då inga träd var i vägen och man verkligen såg var huset skall komma. Om det bara är jord och stora stenar är allt frid och fröjd, men visar det sig vara berg kan det hända att vi får sätta i backen lite och planera om. Kostnaderna skjuter då i höjden och det är ingen poäng med att överskrida budgeten med X% redan i det skedet. Speciellt inte då det finns alternativ.

Med undantagslov skulle vi nämligen troligtvis få bygga högre upp på tomten (utanför byggrutan). Då behövs inte källaren utan huset skulle isf bli 1,5 våning med lite större yta per våning. Jag har redan planerat om huset så att fasaderna inte skulle ändra speciellt mycket, men så att källarens utrymmen fått plats på de två övre våningarna. Riktigt nöjd med resultatet dessutom.

Så om det blir så finns det redan en klar plan B :)

Men förhoppningen är förstås att vi skall kunna hålla oss till plan A. Så nu gäller det att hålla tummar och tår.

Grävskopan kommer på tisdag.

"Baket vejt vi" :)

Inga kommentarer: