måndag 16 april 2012

Helgfix

Våra elgubbar jobbade flitigt i förra veckan för att slutföra all eldragning i första våningen. Vi hade nämligen beställt "hem" en stor hög med gipsskivor och en låda med skruvar passligt till helgen. Dags för takläggning!

Så nu har det blivit ett veckoslut med sena kvällar (eller ja, nätter) på bygget, men det har det varit värt. Känns som ett stort steg framåt att numera slippa se alla rörhärvor i taket i flera rum. 

Får jag presentera vår nye vän skivhissen!Tack vare den har vi numera tak i 4,75 rum på första våningen: "garderoben", wc:n, sovrummet, hallen och 3/4 av köket. 


En del skivor var rena måttningsmardrömmen - t.ex. i köket skulle vi måtta ut och borra hål för fyra spottar, ett ventilationsrör och en "jakorasia" i en och samma skiva. Ni kan tro att vi kontrollmätte några gånger innan vi lät hålborren göra sitt :) 
Vi bestämde oss för att fortsättningsvis lämna en del av kökstaket utan skivor för att det skall gå lättare att fixa till spisfläktsröret senare. De som vet har berättat att det är så gott som omöjligt att få röret exakt på rätt ställe innan köksskåpen är på plats, och ännu svårare lär det vara då det är frågan om en "saarekemalli".

Och det är klart att vi skall ha just det. Det som är svårast. Naturligtvis. Varför skall man göra saker enkla för sig, liksom... ;)

Nåjo, vi hade nog valt att ha spisen i köksön i vilket fall som helst, så nu är det bara att leva med det. Det är det enda ventilationsröret i huset som ännu är onitat, så det borde inte vara alltför svårt att få det fixat då köket är på plats. Så här ser det alltså ut i köket för tillfället. 


I hallen har vi fixat till två långa "hål" för våra "ljusfönster". Tanken är att vi skall bygga in ledband eller smala lysrör i taket och täcka "hålen" med opalglas. Hoppas det blir så bra i verkligheten som vi tänkt att det kunde bli då vi planerat belysningen.Kvar har vi nu klädvårdsrummet och matsalen/vardagsrummet. Taket i klädvårdsrummet kan vi inte ge oss på innan elgubbarna fått allt fixat där. Vardagsrummet hade annars varit hur enkelt som helst, men tyvärr verkar det som om våra timmermän tänkt lite fel då de lagt takskålningen vilket gör att vi inte kan lägga upp hela skivor. 

Vi har bett dem göra takskålningen med 400 mm mellanrum (k400) för att det ger möjlighet att lägga både gips och panel (vi skall ha panel i de övriga våningarna). Och visst är det 400 mm mellan ribborna, men det första mellanrummet är 25 mm fel vilket resulterar i att man inte kan slå fast gipsskivorna hela då de inte passar in på ribborna. Så det går åt en massa tid att kapa skivorna för att få dem att passa och samtidigt går det förstås en hel del i hask.

Känns så onödigt! Att 25 mm kan göra så stor skillnad. 

Jag har så svårt att förstå att timmermännen gjort en sådan miss (konsekvent i hela huset) då de ju varit helt toppenkompetenta med allt de gjort. Måste diskutera det med vår ansvarige i morgon och se vad han tycker om saken. I de övriga rummen har vi vid behov kunnat flytta ribborna, men i vardagsrummet funkar det inte iom att ribborna är ditslagna i ett så tidigt skede att de s.a.s. går in i väggen. Ett annat alternativ vore förstås att slå dit extra ribbor, men det känns som slöseri med resurser då de inte behövs rent konstruktionsmässigt.

Nå, det löser sig.

Det har annars varit en helt underbart vacker dag med en - om möjligt - ännu vackrare solnedgång. Till och med karlarna förstod att stanna upp i jobbet emellanåt och beundra den vackra naturen... :)


I morgon borde elgubbarna ta sitt pick och pack ner i källaren och fortsätta med elen där. Muraren meddelade att han har fått en rejäl flunssa, så han lär nog bli borta ett par dagar åtminstone. Får alltså leva med "murarkaoset" i källaren lite längre än vi tänkt. Och jo - enligt Transpoint är våra ytterdörrar på väg i morgon. Yay!

2 kommentarer:

Bland hö och halm sa...

Jag är så imponerad över att du vet så mycket om byggande. Jag fattar ju ingenting. Jätte duktiga är ni. Och jo helt super fin solnedgång.

Byggare-Mom sa...

Ja du, jag visste absolut ingenting om byggande då vi köpte tomt i fjol. Det var mera i stil med "Ööh, jaha... nu har vi tomt. And then?"

Men det är inte klokt hur snabbt man sedan lär sig om man bara orkar lägga sig in i saker och ting. Och för mig som har en tendens att vilja ha koll på allting (bra i vissa sammanhang, mindre bra i andra :) fanns det inget annat val än att börja läsa på :)