fredag 6 april 2012

Parkett, laminat, kork, parkett, laminat, kork, parkett...

Det är inte klokt hur ens smak kan ändras.

Vi som aldrig velat ha vita möbler tidigare, skall nu plötsligt ha det mesta i vitt. Och då vi började bygga var vi helt säkra på att vi skulle lägga mörkt golv i hela huset (helst valnöt, det där som vi alltid velat ha).

Nåja, nu sitter vi här och funderar på om ett vitlackat ekgolv kanske är liiite för mörkt :)

Även om det är superjobbigt att beställa alla ytmaterial nu är jag väldigt glad att vi sparat det till sist - hade varit rena katastrofen att sitta här med en massa material i förvaring och sedan märka att det inte alls är det som man vill ha.

Vi kommer att ha en hel del kakel på golvet i källaren och första våningen, och har inte riktigt bestämt oss ännu för om resten skall vara bara laminat eller en del parkett och en del laminat. Prismässigt blir skillnaden inte nödvändigtvis så stor (om man nu inte vill ha en parkett som kostar 80€/m2, dvs), då "bra" laminat också kostar en del. Men visst är parkett dyrare. Och vi är inte helt säkra på att det är det bästa valet i den här livssituationen - hur kommer parketten att tåla bandyklubbor, cykelhjul, spikskor, krattor, snöspadar, ... ja ni vet, allt det där som barn tycker att man riktigt bra kan ha på sig eller ta med sig in :)

Om det blir parkett så blir det med största säkerhet Elletts Design Collection Ice Oak. Det var kärlek vid första ögonkastet för både P och mig då vi såg den första gången :)



Om vi väljer att ha parkett blir det dock bara på första våningen. Uppe på andra våningen (dvs. i sovrummen och barnens framtida "vardagsrum") kommer vi absolut att ha laminat. Just nu är vi mest inne på Kronotex Mammut Ice Oak - 12 mm tjock laminat med slitageklass 33. Den ser supersnygg ut så här på "papper" och statsen låter också väldigt lovande. Sarokas har ett par andra laminat ur samma serie i sitt sortiment, så det blir en tur där via i morgon för att se och känna på golvet IRL. Vi har också sett på Paradors och Pergos vita eklaminater. Speciellt Pergos är jättesnygg, men den är "bara" 8mm tjock, så om Kronotex-laminaten känns bra i verkligheten tror jag att vi väljer den ist.


Och för att valet inte skall bli alltför lätt, verkar ju också kork/vinyl vara ett helt vettigt alternativ...

2 kommentarer:

Bland hö och halm sa...

Det är inte lätt att veta vad man vill ha. Men visst är det roligt att få börja planera alla ytor och inredning. Det ska bli spännande och se vad ni väljer. Lycka till!

Byggare-Mom sa...

Nej, det är absolut inte lätt... Man vill ju så gärna välja rätt, något man orkar se på i 10-15 år (eller tja, om jag känner mig själv rätt lär jag väl nog börja göra om något redan före det :)

Tack för lyckönskningarna!