torsdag 12 juli 2012

Från osynligt till synligt

Oj, här har det gått ett tag sedan senast. Tack och lov har det också hunnit hända en hel del på bygget under tiden. Mängden osynligt arbete har minskat, även om det ännu funnits en hel del av den sorten.P fick talkohjälp med att komma igång med målandet (Tack Jocki!) och efter det har största delen av slipandet och målandet fallit på mig. Den senaste veckan har jag målat så pass mycket att jag var tvungen att ta sjukledigt en eftermiddag för att undvika att min tumme skulle hoppa ur led. Lite oväntat att tumleden också ligger i farozonen under ett byggprojekt :)

Att slipa tak hör för övrigt numera till mina "don't ever do this again if you don't have to"-lista. Att måla tak hör inte heller till favoritsysselsättningarna, men det slår ändå slipandet med hästlängder. Förutom då man får stora klickar målfärg i ögat eller rätt i munnen.

För den som är intresserad kan jag berätta att målfärg i ögat svider rejält.

Och att målfärg inte är någon gourmetupplevelse för smaklökarna.

Nåjo, det har faktiskt också börjat hända en hel del synligt :) Bygget har fyllts av målburkar, takpanel och lister. Vad gäller färgerna har vi förutom den vita grund- och takfärgen nu även gått lös på en hel del slutlig färg. Vi har så här långt förlitat oss helt på målfärg från Teknos: Trend 3 som grund- och takfärg, Biora Balance som helmatt och Biora 7 som matt väggfärg.

I första våningen skall vi ha samma färg som fondvägg i alla "smårum" - det blir Tikkurilas Laasti (X487). Hittills har jag bara hunnit måla den nyansen i klädrummet vid huvudentrén. Har tydligen glömt att ta ett nytt foto av det rummet efter att kanter och annat blivit tillfixat, men den här bilden får duga för tillfället.Vi funderade läääänge över färgvalet till barnens rum. Ena dagen ville jag vara lite radikal och måla några väggar i mörk cerise och limegrönt, medan jag följande dag var betydligt mer för en neutral väggfärg i kombination med färggranna textilier och andra inredningsdetaljer.

I slutändan vann den fega "vi kör på något neutralt"-sidan, och än så länge är jag väldigt nöjd med vårt val. Jag målade två väggar i båda barnrummen med Tikkurilas Shaali (Y467), som borde passa superbra ihop med både cerise och limegrönt.

I vårt sovrum kommer vi att lägga en mörkbetsad träpanel längs med hela "huvudändsväggen" och troligen målar vi sedan ännu någon vägg där i en matchande brun nyans. Än så länge är sovrummet dock väldigt vitt :)

Till klädrummet intill vårt sovrum valde vi däremot en riktigt färgrann nyans - Tikkurilas Kardinaali (M334). Är väldigt nöjda med den färgen - en sådär passlig färgklick bland våra för övrigt väldigt neutrala färgval.Största delen av väggarna förblir dock vita, målade med Tikkurilas Paperi (F497).


Medan jag har målat så att tummen nästan gått ur led har P och svärfar fixat takpanel och lister. Vi har nu takpanel i hela övrevåningen förutom i badrummet (där lägger vi troligen al- eller magnolia-panel), vårt klädrum och halva aulan.Ett historiskt ögonblick - den första ventilen på plats :)Här har första listen satts fast. Lär behövas några kilometer till före allt är färdigt. 


Då karlarna inte själva förstod att ta paus emellanåt, blev jag tvungen att tvinga ut dem på terassen för en stund :)


I går och i dag har vi fixat klart trappuppgången, monterat ner byggställningarna och tagit bort plasten för trappans fönster. Kändes så skönt att slippa ställningarna, även om det innebär att vi nu har ett drygt 6 meter högt fall från övrevåningen rakt ner till källaren. Men det blir inte långvarigt - trappgubbarna kom i kväll och de menar att de kommer att ha trappan monterad vid lunchtid på fredag. Yay! Spännande!
I dag har vi också fått upp spisfläktsstommen i köket. Gissa om vi blev nöjda då vi märkte att vi dragit ner spisfläktsröret nästan exakt på det ställe där det borde komma - det skiljer sig bara typ 20 mm åt bägge hållen, och det är lätt att fixa genom att justera bredden på täcklisterna i köket. Såå skönt!Fortsättning följer i morgon - förhoppningsvis med några trappbilder :)

2 kommentarer:

Bland hö och halm sa...

Vad roligt då allt arbete börjar "synas". Ni är så duktiga. Sköt om din tumme!

Byggare-Mom sa...

Jo tack, tummen börjar återhämta sig så småningom :) Och det är verkligen kul att äntligen få börja se hur allt skall börja se ut :) På ett sätt är det skönt att kunna ge 100% på bygget nu då P har semester, men å andra sidan känns det lite trist att det innebär att man blir så asocial... Nå, får ta igen det i höst sen!