måndag 23 januari 2012

Jordvärme på G

I mellandagarna (närmare bestämt den 28.12) var det igen dags för ett grävmaskinsbesök på tomten. Undrar hur många gånger gården skall grävas upp till ett totalt kaos innan vi är klara :)


Dagens program var att gräva ner rören ("keruuputket") från den kommande jordvärmebrunnen till tekniska utrymmet. I samband med det första markarbetet i oktober/november satte vi ner ett par regnvattenrör under anturan som de här rören skulle dras igenom, så nu var det "bara" att försöka hitta dem. Och det tog inte alltför länge innan de två blå "locken" tittade fram i diket.


Vår jordvärmeleverantör och hans medhjälpare drog rören på rätt ställe...


och puffade dem igenom regnvattenrören in i vårt tekniska utrymme i källaren.


Så gick det några veckor och plötsligt en morgon (9.1) får jag ett samtal från borrningsfirman:

"Porauspalvelusta moi! Voidaanko tulla teille poraamaan tänään? Oltais paikalla n. 10 minuutin kuluttua... "

Ööh... Okej... Jo, varför inte. Tydligen hade de varit på väg till ett annat bygge här i trakten, men där hade vattenledningen varit genomfrusen så de ville komma till oss ist.

Sagt och gjort - snabbt på med kläderna och iväg till bygget för att ta emot dem.


De började borra kring 11-tiden och slutade kring 20 på kvällen. Var en rätt kall dag så de menade att det är säkrast att göra det klart på en gång, för annars fanns det en risk att de inte skulle få bort sina borrar före till midsommar :D

Kylan ställde nog till lite problem annars också - deras vattenslang frös med jämna mellanrum då den låg i den kalla luften på den kanske ännu kallare marken. De verkade inte tycka att det var så där jättehejsan, för det hördes nog en del barnförbjudna ord och uttryck emellanåt :) Nå, huvudsaken var att de fick brunnen borrad - 171 meter allt som allt, och tydligen kom ordentligt berg emot först på 9 meters djup. Före det var det väldigt söndrigt - precis som vi kunde konstatera under markarbetet också.

So far so good alltså - nu är det bara pumpen som fattas :)

Inga kommentarer: