fredag 27 januari 2012

Usch, så mycket att bestämma

Eller ja, usch är kanske fel ord, men då det blir alltför många beslut och val som måste göras på en gång känns det faktiskt lite så.

Usch!

Just nu är det inredning till kök, badrum, wc och klädvårdsrum, badkar, trappa, belysningsdetaljer, hylldetaljer, ... ja en massa som borde bestämmas inom bara några veckor.

Det konstiga är att ju närmare vi kommer dagen D då beställningen måste göras, desto mer börjar vi tveka på de planer vi gjort upp. Vi har nämligen köksplaneringen klar sedan länge, men nu har vi börjat fundera på om vi skall ha en svart bänkskiva istf den i massiv ek. Och hur är det med klädvårdsrummet, skall vi ha lådor eller skåp? Och trappan ner till källaren, kanske den borde gjutas i betong? Och kanske vi nog egentligen vill plocka bort några spottar och lägga in ännu mer indirekt belysning ist? Och...

Nå, det tar väl sig. Hoppas få wc-skisser i början av nästa vecka, och då börjar iaf "kiintokaluste"-delen vara avklarad. Timmermännen börjar vilja ha mått på alla fasta möbler nu då de skall fortsätta på insidan; det behövs t.ex. tätare/mer stadig skållning på de ställen där vi skall hänga köksskåp, wc-bytta eller wc-möbler jämfört med väggar som bara skall orka hålla några lager målfärg :) Och om vi vill ha några inbyggda hyllor börjar det bli dags att bestämma exakta mått och exakt placering för dem också.

Under helgen måste vi också ta oss en ordentlig funderare vad gäller belysningen. För om allt gått som det skulle borde rörmokarna ha fått sin del så här långt avslutad i dag, och isf kommer elektrikern på måndag.  På tisdag läggs då järnnäten på plats, på onsdag-torsdag monteras golvvärmen och på fredag gjuts golven i källaren och första våningen. Tjohoo! Det blev som jag misstänkte inte av tidigare, men nu har jag preliminärt bokat in golvsliparen till på fredag och jag hoppas tidtabellen skall hålla.

Golvgjutningen känns som en jättestor del av bygget (frågor som "har ni gjutit golven redan", "koska lattiat valetaan" är mera regel än undantag), så det skall bli skönt att ha den fixad. Efter det blir det mellanväggar, fönster, takka, ... ja, allt sånt där som gör att det börjar likna ett hus på insidan också :)

Och så är det förstås bra att få golven gjutna så att de hinner torka tillräckligt innan det blir dags att börja lägga på kakel eller annat golvmaterial. Vanligen sägs det att betong torkar 1cm/vecka, men vi har tänkt vara på den säkra sidan och gå efter principen 1cm/2 veckor (eller tills fuktmätaren visar att betongen är torr). På första våningen skall vi ha 8 cm betongplatta (torr efter 16 veckor, dvs. den 25.5) och i källaren blir det 10 cm (torr efter 20 veckor, dvs. den 22.6... hmm, kanske dags att införa talko som en ny midsommartradition? :)

Men det är nog en massa grejer som skall klaffa innan något blir gjutet, så än ropar jag inte hej.

Om inte annat, så kan ju vädret besluta sig för att trilskas.

2 kommentarer:

Lilla K sa...

Det händer ju en massa där! Roligt med framsteg och det är nog svårt att bestämma sig ibland när det finns allt för många alternativ.. men det går nog bra ska du se :)

Byggare-Mom sa...

Jo, det händer så mycket hela tiden att man inte riktigt hänger med i svängarna :) Och det är ju just alternativen som gör det så svårt. Först skall man bestämma vad man vill ha och sedan gäller det ännu att försöka komma fram till av vem/varifrån man skall skaffa det...

Men månne det inte skall fixa sig :)