måndag 23 januari 2012

Läget i dag

Huset har redan varit brädslaget ett bra tag, kommer inte ens ihåg när de fick den delen färdigt. De börajde iaf på trettondagen (6.1). På fasaden mot gatan kommer ännu en veranda (därav den vågräta delen som är utan brädfodring) och mellan de två fönstren skall vi ha effektpanel...


... på samma sätt som här mellan trappfönstren.


Vi har ännu ett tag på oss att fundera på den slutliga färgen, och tur är väl det för vi har inte riktigt allt på det klara vad gäller färgsättningen ännu. Det funkar liksom inte att gå till järnaffären och säga att man vill ha färg till ett vitt hus med snygga träfärgade effekter. Vitt finns ju i tusen och en nyanser och likaså kan "trä" se ut på femtielva olika sätt.

I helgen har timmermännen börjat lägga igen tak och väggar med plast. Vi funderade länge på om vi skulle ta "vanlig" ångspärrsplast eller investera i någon av de nya typerna av ångspärrar/bromsar som har en förmåga att fungera både som plast och papper (t.ex. Intello eller Isovers Vario). Efter många funderingar hit och dit bestämde vi oss slutligen ändå för plasten - det finns det iaf en hel del erfarenhet av, medan de nya ångbromsarna är just det - nya - och man därav inte kan veta hur de fungerar i det långa loppet.

Tiden lär väl utvisa om vi gjorde ett bra val eller inte. Våra timmermän verkar nu i vilket fall som helst satsa på att verkligen göra ångspärren tät, och det är väl det som spelar störst roll i slutändan.

Hittade ingen stege för att ta mig upp på andra våningen i dag, så fick nöja mig med några halvdana foton från första plan. Ufot som syns mitt på bilden här är vår fläktkonvektor som skall kyla huset från övre våningens aula. Den tog lite mer plats än jag hade inbillat mig, men månne inte det går att göra den rätt osynlig då den kommer att vara vit bland vit takpanel.


Våra finfina ventilationsrör är nu gömda bakom 10 cm ull, plast och brädslagning. Allt som syns är rörstumpar där ventiler eller rörgenomdragningar skall komma.


Mellantaket mellan första och andra våningen har också fått ett lager plast och brädslagning underifrån.
 

I köket och vardagsrummet är väggarna isolerade, inplastade och tejpade. Verkar bli en liten plastburk av det hela :)

I det lilla arbetsrummet och klädvårdsrummet var arbetet ännu på hälft tidigare i dag. Men nu är det säkert också klart.

I källaren börjar det så småningom bli dags för vatten- och eldragning. Avloppen är på plats, och tanken är att vi skall gjuta golven i källaren och första våningen i början på nästa vecka!
Det är alltså tanken. I det här skedet gäller det dock att få rörmokarnas, elektrikerns, timmermännens och golvvärmemontörens tidtabeller att passa ihop, vilket inte verkar vara det allra enklaste. Så jag orkar faktiskt inte ta någon stress över det hela - blir golvet inte gjutet nästa vecka så får det bli till veckan därpå. Så är det bara.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser superfint ut....men jag visste inte att det var ett slott ni byggde?! Kram från Bötom-trollet :)

Byggare-Mom sa...

Vi har nog bara bygglov för ett egnahemshus, men vad vet jag... ;) Eller så är det du som bara har sett konstiga slott hittills :) Ha det så bra!