måndag 23 januari 2012

Måtta, såga, borra, popnita, tejpa, isolera

Det har gått ett tag sedan senast och under den tiden har det hänt massor på bygget. Ja, det är ju också därför blogginläggen blivit hängande :) Skall försöka få ihop några inlägg nu för att komma up-to-speed med allt här på bloggen. Börjar med vårt ventilationsprojekt.

Vi började installera ventilationen på vinden i mellandagarna och blev äntligen klara i början på förra veckan efter många långa dagar, veckoslut och sena nätter på bygget. Vem hade trott att det skulle ta så länge att få upp några rör :)

Nåja, nog var det ju en hel del rör. Dessutom skulle varje rör måttas och sågas, popnitas ihop med rätt del, tejpas och isoleras. Plus att det gällde att hålla tungan rätt i mun för att få alla rör på exakt rätt plats i förhållande till takstolar, golvbalkar och kommande väggar. Ingen vits med att köra ner en ventil rakt i en vägg liksom :) Så det blev en hel del måttande och pusslande för att få till rätt längd på rören, rätt del på rätt plats och dessutom i rätt rum. Att photoshoppa in takstolarnas plats från konstruktionsritningen på VVS-planen var ingen dum idé. Rekommenderas varmt!

Tigersåg, plåtsax, silvertejp, järntråd, popnitstång, popnitar, rör i olika formationer, isolering och dammvippa (!) har minsann kommit till användning.


Vi började med att lägga upp allt på takstolarna utan popnitning för att kolla att allt säkert passade ihop med väggar, golvbalkar etc. 

 

Därefter var det "bara" att börja borra...


popnita och tejpa...


isolera...


och lägga på plats.


In- och utluften till rummen isolerades med 50mm Insuplast. Och tjoho vad behändigt det gick, kan varmt rekommendera Insuplast till alla som tänker ta sig an ett ventilationsprojekt av den här typen. För vår del räckte det med 50mm då rören kommer att komma i blåsullen. På några ställen där det finns risk för att en del av rören kommer att sticka upp satte vi ännu på ett varv med 50mm Kim-Al för säkerhets skull. Och nej, Kim-Al är namnet till trots ingen ny koreansk ledare, utan Isovers isoleringsmatta av glasull. Helt lätt var det nog att arbeta med den också, men fy pyton vilka hostattacker den framkallade. 

Efter att rören isolerats och bekräftats sitta på rätt plats spände vi fast dem med "patenttivannetta" i takstolarna. Satte några varv tältmadrass/jumppamatta emellan för att minska riskerna för resonans. Några (eller ja, väldigt många) timmar senare började det se riktigt prydligt ut i taket.


Spisfläktsröret isolerades med 50mm Ultimate nätull, eftersomdet röret måste klara av att motstå brand i 30 minuter. Spisfläktsröret skall ju ända ut upp genom taket, så på den del av röret som kommer ovanför blåsullen satte vi ännu på 50mm Kim-Al.Friskluftsröret isolerade vi med 19mm Armaflex (90 graders-röret som går rakt ut genom väggen) och avfallsluftsröret med ca. 25 cm Armaflex nertill och därefter med Kim-Al hela vägen upp till taket. På de delar som kommer att komma ovanför blåsullen satte vi - just det - 50 mm Kim-Al extra.

Ha, kan bara gissa hur intressant ni tycker att allt detta är :) Nå, det blir nu dokumenterat i varje fall.


Det ser för övrigt rätt trevligt ut inne i de färdigt popnitade rören. 


Och jo - det hade nog tagit oss lika länge att få ventilationsdragningen i skick även om vi koncentrerat oss på det väsentliga och inte lekt konstnärsfotografer :) 

Stort tack till alla som varit med och hjälpt oss på ett sätt eller annat! Fortsättning följer på första våningen och i källaren om några veckor ;)

Inga kommentarer: