fredag 3 februari 2012

En massa rör

Är så fast i allt koordinerande och planerande, att det knappt finns tid över för att blogga. 

D e inte bra, asså :)

En massa rör i olika färger har hur som helst dykt upp i huset - svarta matarrör (syöttöputket) för golvvärmen, ännu mera avloppsrör och en hel del vattenrör. 

Här vatten och avlopp i köket (observera de stora pappersarkena vid fönstret - ser lite småproffsigt ut med stora inplastade ritningar på väggarna :)


Här kommer handfatet i lilla wc:n i hallen - vattenröret till wc-byttan syns längst till vänster.


I klädvårdsrummet på andra sidan trappan kommer varm- och kallvattenrör, ett rör som leder vattnet från tvättmaskinen direkt ner i golvbrunnen (för att undvika att ludd etc. täpper till vattenlåset), avloppet för handfatet och sedan ännu matarrören till 1:a våningens golvvärmefördelningsstockar (vilket ord!).


I köket har vi en så här fin konstellation där rören kommer upp från källaren. En del rör stannar på första våningen, medan en del skall upp genom mellanväggen till andra våningen.


Så här ser den här rörsamlingen ut i källaren.


I ett annat hål i källartaket hänger två tjockare rör från fläktkonvektorn - de skall i sinom tid kopplas ihop med jordvärmepumpen.


I källaren har vi också fått vattenrör dragna till badrummets duschar och badkar, lilla wc:ns handfat och wc-bytta, en utomhuskran samt en reservering för en kallvattenkran i bastun. Bastukranen kom med helt på rekommendation av vår VVS-planerare - speciellt med tanke på då barnen börjar trivas längre i bastun tyckte han (av egen erfarenhet) att det är bra att kunna tappa upp kallt dricksvatten direkt under bastubänken. Får se om vi tycker likadant i något skede - då finns rören iaf färdigt så att det bara är att installera en enkel on-off-kran.

De här bilderna är tagna i måndags. Efter det har det också hänt massor. I tisdags kom vår elektriker, så nu finns det en hel massa vita skyddsrör för kommande el där också. Vi valde att dra alla elkablar i rör - det blev lite dyrare, men det känns säkrare och ger bättre möjligheter till att göra ändringar senare. Sätter också in en del reservrör för säkerhets skull för bl.a. videokanon och hemmabiosystem i källaren. Man vet ju aldrig vad man (eller ja, i vårt fall kanske nog mest P) får för sig :)

Efter det har våra timmermän lagt på armeringsnäten och golvvärmenissen har dragit sina rör. Men det har jag inte sett något av ännu - har nämligen inte varit till bygget på två dagar! Vilket känns väldigt konstigt. Det optimala vore nog att att hinna till bygget åtminstone en gång om dagen :)

Hur som helst så är allt klart för gjutning i morgon, som planerat.

Jee! Alla bitar föll på plats till slut.

Eller ja, hur var det med vädret...?


Jo hejsan. Hur typiskt kan det bli? För bara några dagar sedan hade vi några fjuttiga minusgrader och på måndag skall det tydligen vara nere i samma siffror igen. Men klart att det skall vara -20 i morgon.

Självklart! För i sådan köld kommer ingen och pumpar betong.

Men kanske lika bra så - då hinner vi gå igenom alla rör och brunnar ännu en gång under helgen. Skulle inte vara något vidare att gjuta för att sedan upptäcka att något rör kommer upp mitt i golvet eller mitt i en vägg istf bredvid den :)

Och jo - nu har vi även en veranda-början och en riktig trappa upp. Våra timmermän slutar aldrig att överraska (på ett mycket mer positivt sätt än vad Mr Filt gjorde). De gör saker som man inte ber dem om och som inte hör till deras urakka - som t.ex. att bygga den här trappan. Kan inte annat än vara nöjd!


Ps. Mr Filt överraskade faktiskt positivt på en punkt, nämligen räkningen. Tydligen var det billigare kvadratpris för terassen än för taket, så räkningen var nästan 200€ mindre än vad vi förväntat oss. Ingen stor inbesparing, men alltid något.

Pss. Vi skall ha filt på det lilla verandataket också. Så vem vet, det kanske blir en uppföljare på takets filtföljetong :S

Inga kommentarer: