fredag 3 februari 2012

Det här med Strömsö...

Det är en hel massa personer involverade i ett bygge. Först skall man ha en ansvarig arbetsledare och en hel hög med planerare, sedan kanske en övervakare och så en massa entreprenörer som skall sköta diverse olika arbeten.

Inget konstigt med det. Det är ändå ett så stort projekt att man knappast skulle klara sig med bara några få inblandade. "Ingen kan allt", som P brukar säga.

Ibland kan alla kockar dock ställa till det lite i soppan. Ta t.ex. följande scenario:

  • En VVS-firma som sköter installationen av vatten och avlopp.
  • En annan firma som levererar och installerar jord- och golvvärmen. 
  • En VVS-planerare som ritat in all VVS-teknik på en vägg: vattenmätare-vattenstockar-centraldammsugare ovanpå varandra, följt av varmvattenberedare, och därefter jordvärmepump med ventilationsmaskin ovanpå.
Jord- och golvvärmeleverantören övertygade oss i ett tidigt skede om att vi också borde skaffa en puskurivaraaja. Det han dock "glömde" berätta var hur mycket extra utrymme den kommer att kräva, och vi fick inte heller någon ritning över hur han tänkt placera den tredje byttan. "Kyllä ne yleensä aina saadaan mahtumaan..." Och nybörjare som vi är, trodde vi ju på det.

Men då vi nu kom så långt insåg även de att det inte finns tillräckligt med rum för tre byttor på väggen bredvid vattenmätare-vattenstockar-centraldammsugarekombon.

Tydligen skulle byttorna ta åtminstone 180 cm väggutrymme. Och det ryms tydligen inte på 150 cm.

No sh*t! Vilken överraskning, liksom.

Men ingen fara - "kyllä ne yleensä saadaan mahtumaan". För man kan ju flytta fram alla tre burkar 50 cm från väggen så att de kommer framför vattenstockarna. Och centraldammsugaren kan man flytta någon annanstans."

Praktiskt? Nää...

Estetiskt? Absolut inte!

Något vi vill göra? Nå nej.

Även om vårt tekniska utrymme knappast kommer att vara ett ställe som vi visar upp för omvärlden behöver det ju ändå inte se totalknasigt ut. Lär ju ändå bli en massa rör huller om buller på väggarna och i taket, så då får gärna maskinerna stå någorlunda vettigt iaf. 

Problemlösningsdags ännu en gång med andra ord. Slutresultatet blev att vi valde att flytta ut varmvattenberedaren i vår kuraeteinen. Den är ändå helt snygg, så den får ersätta ett av våra högskåp där. Vilket förstås innebär att vi mister en del förvaringsutrymme. Ni vet, det där som man aldrig kan ha för mycket av...

Så dagens (eller ja, veckans) lärdom är att man alltid skall se till att få uppdaterade planer då något ändras - speciellt då det kommer till det tekniska utrymmet. 

Om vi hade fått en ny plan i god tid (då vi grejade i gruset), hade VVS-gubbarna kunnat flytta vattenmätaren och vattenstockarna någon annanstans, och då hade alla tre byttor rymts utan problem.

Vad gäller vårt kuraeteinen gjorde jag dock genast en ny inredningsplan (thank you Ikeas Kitchen Planner), och tror nog att det blir helt bra så här också.


Inga kommentarer: