söndag 13 maj 2012

Det tog några veckor...

... både för mig att hinna få till stånd det här inlägget och för elkillarna att få jobbet gjort.

Elgubbarna som skulle komma på måndag, kom alltså 1,5 vecka senare. Efter det har vi fått ett par datum då de "borde" ha varit färdiga, men först i går fredag hade de lyckats fixa (nästan) allt som måste vara klart före vi kan ta dit Mr Spackel.

Eftersom vi inte hade alltför hög tilltro till att de faktiskt skulle få allt gjort i går, flyttade vi fram spackelurakkan med en vecka. Just in case. Men efter tre framskjutna startdatum verkar det alltså faktiskt nu som om stora delar av huset skall bli vitt med start om drygt en vecka.

Yippee ki-yay!

Spisen är murad och på tisdag skall pipan upp på taket. Ytmaterialet läggs på först i ett senare skede - som tur är! Har nämligen inte alls hunnit fundera på färg till den ännu.Förutom att elen och spisen gått framåt, har vi själva också fått en hel del gjort på bygget. Svärföräldrarna har nu ställt upp tre helger i rad, vilket förstås har varit till otroligt stor hjälp! Med fammo som barnvakt har vi tre övriga kunnat vara på bygget från tidig morgon till sen kväll. Rena lyxen!

Taken på första våningen är klara för spackling och målning...... och i dag gjorde P och svärfar klart vår valokotelo som vi byggt i vardagsrummet. I den kommer vi att ha två typer av belysning: infällda spottar och indirekt belysning genom starka ledband (alltså led-band, inte det där man har i knät. Öhö, öhö ;).

Själv har jag också hållit till i källaren en hel del. Förra helgen började jag spackla vårt lilla förråd med tegelspackel (? tiilitasoite heter det iaf på finska). Vi har tänkt spackla en del "riktiga" harkkoväggar själva, men då jag aldrig gjort något sådant förr, tänkte jag att det kunde vara smart att öva lite i förrådet först.

Måste säga att det var riktigt kul! Speciellt efter att jag äntligen hittade en rejäl 80 cm bred teräsliippa - tack Bauhaus! :)


I dag har jag haft städdag i källaren. Det såg ut som ett fullkomligt kaos efter att muraren och elnissarna varit i farten.Det tog ett tag. Och det dammade vääääldigt mycket. 

Men rent blev det! Bildbevis kommer senare :)

I morgon gäller det att ta itu med första våningen. För surprise, surpise så är det kaos som gäller där också :)


2 kommentarer:

Juanita sa...

Ni är duktiga ni som kämpar på! Kommer bli hur fint som helst!!! Skönt om elen är klar nu så ni kan få igång spacklandet! O ni gör nog klokt i att låta ngn annan göra en del av spacklandet, vi gjorde rubbet själva och det var INTE skoj att göra, dammigt o eländigt dessutom!!! Ha en skön helg! Kram

Byggare-Mom sa...

Tack Juanita! Tror också vi gör klokt i att inte spackla allt själva, finns nog helt tillräckligt att göra annars också. Dessutom sådant som är lite roligare än att spackla, slipa, spackla, slipa och spackla lite till :) Hoppas du har haft en fin dag du med - härligt att det är veckoslut på nytt i morgon. Kram!