lördag 17 december 2011

Den senaste veckan i bilder

För en vecka sedan (lö 10.12) såg det ut så här på bygget


och i dag ser det ut så här:


Det har alltså hänt en del :)

Förra veckoslutet höll vi som sagt på med dräneringen och regnvattenrören kring lite mer än hälften av huset. Det var minsann millimetersnoggrant arbete.

Dräneringsrören skall ha en lutning på minst 0,5 cm/m och regnvattenrören minst 1 cm/m. För att slippa gräva ner dräneringsbrunnarna halvvägs till Kina bestämde vi oss för att först göra klart dräneringen och sedan låta regnvattenrören gå ovanpå.


För att göra det lite enklare för oss märkte vi ut varje meter på anturan. På vår övervakare lät det som om vi kanske varit lite vääääl noggranna, men nog är det ju lika bra att göra det ordentligt då man en gång gör det. Här ser man också att våra timmermän murat en sluttning på anturan, täckt den med beck och satt på bitumikermihuopa (vattenisolerande filt) före patolevyn.


Dräneringsbrunnarna gjorde vi av 315 mm trumrör. Den högsta brunnen blev över 3m, och så höga "ready-to-go"-brunnar finns inte att köpa (åtminstone inte till vettigt pris). Vi borrade 114 mm hål med ett hålsågsbett på lämplig höjd, monterade rörmunstycken, satte lock i båda ändarna...


... och sedan var det bara att installera den färdiga brunnen.


Den sista dräneringsbrunnen, dvs. den brunn där rören från de två långsidorna möttes, skulle komma på drygt 70 cm djup. Och med den steniga och hårda mark som vårt hus ligger på, var det minst sagt en utmaning att komma så långt ner. Men det gick. Tack vare vår granngule Mr Rautakanki :)
 

Vi kom hem lite före kl. 23 på söndagkväll och var sedan uppe före tuppen på måndag för att möta upp med vår grävmaskinschaffis på bygget kl. 7. Vår uppgift var främst att såga till och hålla upp styrox mot sockeln, jämna ut grus och placera styrox som tjälisolering ca. 0.5 m under patolevykanten.


Det blev en fyllningsmix av tre olika typer av sten: 8/16 kapillärgrus längst ner och närmast sockeln, 16/32 kapillärgrus ovanpå det och sedan "nupusten" (32/80 kross) längst ut från sockeln som extra fyllningsmaterial.


Här finns ännu en stor del av gapet mot bergsväggen kvar...


... men redan på måndag eftermiddag var gapet ett minne blott...


... och på tisdag såg bakgården helt annorlunda ut. Plötsligt har vi en jämn och fin sluttning!

 

På tisdag eftermiddag blev det sedan grävmaskinspaus då vi ist fick besök av en lyftkran - takstolarna som kom på måndag skulle lyftas på plats.

 


På tisdag kväll var vi och fixade till en regnvattenskontrollbrunn (hoppas vi inte störde grannarna :) som vi sedan monterade tidigt på onsdag morgon. De här två brunnarna skulle sedan kopplas till dagvattenbrunnen som för ut vattnet från tak och dränering till det kommunala nätet.

 

Kl. 7 kom grävmaskinen och så spenderade vi resten av dagen med att fixa till det som var kvar av dräneringen och regnvattensystemet. Till allra först grävde "vi" upp diket från kontrollbrunnarna till dagvattenbrunnen.


Det tog inte många minuter. Hade minsann kommit enkelt undan om vi hade haft en grävmaskin i helgen... 

Men nej, jag är inte bitter :) 

Kontrollbrunnarna kopplades till dagvattenbrunnen med varsitt 110 mm regnvattenrör. 

 
Jag och grävmaskinschaffisen fick strida lite med lutningarna för dräneringsrören på den sista långsidan, men fick nog vattenpasset att visa rätt till sist. Även gavlarna blev "täckta", så nu finns det ingen risk att gå och trilla ner i någon förrädisk klyfta någonstans.

Inga kommentarer: