onsdag 21 december 2011

Nämen... vad fult!

Mmm, man kan verkligen inte komma och påstå att hus som bara är beklädda med vindskyddsskivor är vackra direkt.  Vid lunch i går hade vårt hus vindskyddsskivor på ena långsidan och ena gaveln, och såg ut som en robot med stora fyrkantiga ögon och en något konstigt formad mun :)


Men "he vaar noo bra bare e vaar moåla" :) Och brädslaget, för den delen. Just nu ser det dock inte särskilt vackert ut.

Filtgubben har ställt till med lite huvudbry. Pratade med vår ansvarige A ett par gånger i dag, och han var lite frustrerad över deras funderingar. De hade varit till bygget i går med all filt, farit på kaffe och därefter aldrig kommit tillbaka. A hade ringt och kollat om de tänkte fortsätta och fått ett "nej, det regnar ju" som svar.

Nå, det var helt förståeligt. I dag har det dock varit uppehåll största delen av dagen (förutom lite snö på förmiddagen), så A hade farit via bygget tidigt i morse för att kolla att de säkert var på plats. Det var de - tre gubbar, varav två stod på marken och en höll på med terassen. Då A sedan var via igen efter lunch var ingen av dem kvar - terassen var täckt med filt, men inget hade hänt på taket.

WTF?

Våra timmermän berättade då att de två som stod på marken nog försökt sig på att ta sig upp på taket men klagat på att det var för halt, för mycket lutning (jo tjosan, det är ett tak, vad hade de förväntat sig?) etc. De hade säkerhetslinor med sig, men de låg på marken (mmm, där gör de säkert jättemycket nytta). Våra timmermän hade försökt få dem att fatta att de också jobbat på taket de senaste veckorna trots att vädret varit som det varit, och att det helt säkert skulle gå bra att jobba där om man tar bort lite av presenningen åt gången.

Men se nej. Det gick inte för filtgubbarna inte.

Tusan också - om de väntar på bättre väder lär de ju få vänta tills i vår. Och då behöver vi knappast deras filt mer.

Och de skulle bara våga ta betalt för den tid gubbarna kommer till bygget och ojar sig. Så mycket mer skinn på näsan har jag redan fått under det här byggprojektet, att det inte blir skojigt för dem om de försöker sig på nåt sånt.

Så det så.

Nåja, det om det. Terassen är nu alltså iaf helt klar för att ta emot snön. Den ser jättesnygg ut underifrån också med den täta råsponten. Nästan lite synd att slå fast undersidan sedan i vår  :)


Det har blivit långa dagar för våra timmermän den här veckan då de ville få "talo joulukuntoon" före de sticker iväg på jullov. De skall ha en vecka ledigt - vi hade nog gärna unnat dem lite mer, men de gillar tydligen sitt arbete :)

Som ett resultat av de långa dagarna har nu huset vindskyddsskivor på alla väggar, plast för fönstren och en temporär ytterdörr. Det ni! Har tyvärr inte sett det själv, men får ta en sväng via bygget i morgon ist. P var via bygget i kväll med varsin vin-presentförpackning åt timmermännen och de hade blivit verkligt glada. Roligt! Vi är verkligen nöjda med deras arbete så det känns bra att kunna visa sin uppskattning konkret nu så här i juletid.

I dag har vi också fattat två stora beslut. Jag fick till slut ner offerten från Alavus Ikkunat till den nivå jag gett mig på att inte gå över, så nu har vi gjort affär med dem. Vi fick ett något billigare anbud från Tiivi (som jag annars förstått borde höra till de dyraste?), men konstruktionsmässigt tyckte vi att Alavus ikkunats fönster var så pass mycket bättre att det var värt några hundringar extra.

Förutom fönstren har vi också gjort bergvärme/golvvärme/frikyla-affär. Om allt går vägen kommer de och borrar brunnen på 171 m redan i mellandagarna. Förutom pumpen tog vi också en 300 liters varmvattenberedare och en 100 liters "puskurivaraaja" som gör att det blir jämnare värmedelning i huset. Vår golvvärme (Warmia) kommer dessutom att vara delad i två kretsar, så att värmen i våtutrymmena och de torra utrymmena kan styras skilt. Frikylan kommer att skötas med en konvektor (Carrier) infälld i taket på översta våningen. Troligen drar vi ett ventilationsrör från den till vårt sovrum och ner till vardagsrummet på första våningen - de är troligen de rum som kommer att "lida" mest av att ligga med stora fönster åt söder och/eller väster.

Summa summarum, så är jag nöjd med det mesta just nu. Förutom filtgubben.

Tusan också.

Inga kommentarer: