söndag 4 december 2011

Grått... kanske grått... vi hade tänkt oss lite grått

Satt två timmar med en kakelplanerare i går och funderade på kakel till hall, kök, wc:n, tvättrum och takkahuone. Vi måste nog ha varit tråkiga kunder...

Kakeltypen: "Vad hade ni tänkt er till hallen och köket?" 
Vi: "Mjo, vi har tänkt oss grått... ganska mörkgrått."
Kakeltypen: "Ok, då lönar det sig att ha grått hela vägen i de anslutna ytor på första plan som skall kaklas. Vad har ni tänkt ha på väggen i wc:n?"
Vi: "Stora vita kakel."
Kakeltypen: "Ok. Nå, om vi går ner i källaren, vad har ni tänkt er på golvet i takkahuone?"
Vi: "Grått."
Kakeltypen: "Mmm... grått där betyder säkert då också grått på golvet i badrummet. Vad har ni sedan tänkt er på väggarna där?"
Vi: "Vitt... och grått."

Ja, ni förstår säkert vad jag menar.

Visst - det finns hur mycket fint mönstrat och färgsprakande kakel som helst, men vi vill hellre satsa på något som vi vet att vi (med större sannolikhet) orkar se på i X år framöver. Färgklickar är det lätt att lägga till med textilier etc, det är däremot inte lika lätt att ta bort en gredelirosa mosaikrand eller en vägg kaklad i limegrönt (även om jag måste erkänna att jag personligen inte skulle ha något emot en liten limegrön klick någonstans :)

Tydligen verkar det dock vara rätt vanligt med "tråkiga" kunder som bara vill ha grått och vitt, för kakeltypen verkade inte alls överraskad :)

Förutom att vi hittade några kakel som var i vår smak fick vi också en del "goda" råd då det kommer till att planera kakel till ett helt hus.
 1. Börja planeringen från utrymmena på "huvudvåningen" närmast ytterdörren. Det här hade vi inte tänkt på tidigare, utan mer utgått från badrummet i källaren. Rådet vi fick var att först bestämma vilken känsla och färgvärld vi vill ha på huvudvåningen och sedan ha den i tankarna då vi väljer kakel till källaren och vinden.
 2. Utgångspunkten rekommenderas vara att använda olika serier/färger/kakelstruktur på olika plan för att skapa "skilda världar" (flashback till långköraren på TV4). T.ex. stilrent och "plain" på första våningen, mörkt och lite "grövre" i källaren.
 3. Starka kontraster är alltid ett säkert kort, men det går också att hitta närliggande nyanser som ger ett lugnt intryck. T.ex. visade han en variant av det kakel vi tittade mest på (terratinta) som var grå i grunden men hade en liten brun touch - den skulle säkert passa jättebra i kombination med en ljus laminat/parkett (t.ex. den ask eller ek som vi tittat på).
  Källa: terratinta.com
 4. Istf att blanda in mosaik och andra effektkakel på väggarna kan det räcka med att använda samma kakel, men att lägga det i ett annorlunda mönster. Här ett exempel med terratinta-kaklet i (surprise, surprise) olika grå nyanser och storlekar:

  Källa: terratinta.com
  Undrar dock vad som blir billigare - att köpa lite dyrare effektkakel att lägga på rad någonstans eller köpa samma "billiga" kakel men sen betala extra åt kakelläggaren som får tiden att gå med att hålla tungan rätt i mun för att få mönstret rätt...
 5. Högblankt både på golv och skåp kan bli för mycket (no sh*t!)
 6. Det lönar sig inte att beställa aluminiumlister (eller ännu värre - plastlister) av dem som levererar glasväggen till bastun - de ser tydligen "billiga" ut och förstör det annars stiliga intrycket. Rostfritt stål är bättre (och kan förstås köpas i kakelaffären :).
 7. Det lönar sig absolut att kakla väggarna även i wc:n - det går ändå inte att undvika vattenstänk. Jag hade ju sett framför mig att vi t.ex. skulle måla lilla wc:n i källaren med en "strukturfärg" för att framhäva stenkänslan i källaren. Med Luja eller någon annan våtrumsfärg ovanpå borde det ju bli minst lika vattentätt som kakel. För inte är det ju kaklet eller målfärgen som skyddar mot fukten, utan fuktspärren där under.
 8. Bra kakel kostar 40-60 €/m2. Jovars, man får säkert bra kakel till det priset. Men vi lär nog inte göra någon beställning till det priset i första taget. Laattatukku.fi i Åbo har rykte om sig att sälja samma kakel som de "stora" kakelfirmorna till rimligarepriser, och så verkade det också tidigare då jag begärde offert till ett projekt som vi skulle börja med medan vi bodde i Åbo men som sedan aldrig blev av. Andra byggare verkar också ha märkt detsamma - bl.a. till Talo Täplä köpte ägarna 130 m2 kakel för 2500€. Så Laattatukku kommer iaf att få besök av oss här inom en nära framtid. Då man skall ha dryga 140 m2 låter det bättre med 4200€ (30€/m2) än 7000€ (50€/m2).
Så, nog fick vi ändå ut en del av besöket, trots att det knappast kommer leda till affär.

Lite skumt att någon kan "gå igång" så på att prata om kakel som kakeltypen gjorde... men det är kanske samma sak som för vissa (harkel, harkel) då Äpplet kommer med en ny produkt som man bara måste komma åt att testa :)

Då vi kom hemåt vid 14-tiden for vi via bygget och då höll våra timmermän på att såga till virket för första våningen. Efter ett besök hos goda vänner (och katter :) stack vi igen via bygget kring 19-tiden, och då var redan hela första våningen uppspaltad.

Jo, vi var imponerade.

  Inga kommentarer: