måndag 19 december 2011

I väntan på julgub... nej, filtgubben

Ursprungligen var planen att ha plast som undertak på huset, men efter ett par om och men bestämde vi oss till slut för att lägga filt i stället. Vattentaket kommer att vara maskinfalsad plåt, och för att det skall bli bra borde det vara minst +5 grader då det läggs. Med facit i hand hade vi ju kunnat beställa en plåtsmed till julveckan, men vem hade i oktober trott att vi ännu skulle ligga ovanför nollstrecket så här långt in i december. Så vi bestämde tidigare i höst att lägga filt som undertak till vintern och sedan lägga plåten först mot våren. Preliminärt har vi nu bokat in Abbe Andlin från våra hemtrakter att lägga taket i början på april.

Filtgubben kommer i morgon för att lägga en vattentät bitumikermifilt (K-MS 170/4000 om det säger någon något) på hela taket. Det här innebar lite mer jobb för våra timmermän iom att hela taket måste täckas med råspont. Ser ut som värsta furufesten underifrån för tillfället, men det är något vi får ta :)


Huset kommer att ha en stor terass som går runt knuten på första våningen, och för att undvika att vattnet blir liggande kommer vi (eller ja, det är nog våra timmermän som får sköta den delen) att göra en lutning på den (under brädslagningen) för att få vattnet att rinna bort. Lutningen görs med råspont och även den kommer att täckas med filt - av samma filtgubbe.


Blev en del spadtag på bygget i dag på eftermiddagen. N deltog glatt i arbetet då vi öste grus i skottkärran för att kuska bort det - "åååh... hoj" utbrast hon då hon kippade ur sin lilla plastspade för femtielfte gången i skottkärran. Ett tag försökte hon visa sig på styva linan då hon gick fram och tog tag i skottkärrans handtag för att gå och tömma den.

Det lyckades inte riktigt.

Inga kommentarer: