lördag 31 mars 2012

Ajantasalle

Jaha, var skall jag börja. Måste erkänna att jag inte helt kom ihåg vad jag skrev om senast, så var tvungen att "lunta" lite. Inget vidare då man måste tjuvtitta bakåt i sin egen blogg :)

Nå, hur som helst. En bild säger ju mer än tusen ord, så tar en bild-genomgång för att få bloggen up-to-date.

Centraldammsugare

Trots att det verkade struligt ett tag, fick vi alltså centraldammsugarröret installerat i mellanväggen på första våningen. So far so good, nu återstår "bara" att få rören att gå dit vi vill i källaren också... Men med duktiga hjälpredor går nog det mesta :)


Mellanväggar

Mellanväggarna i källaren är på plats - de murades/limmades av HB:s Priima 88-harkkor. Först ut är väggen mellan badrummet och förrådet i källaren - den kom först på plats, och det var jättekul att äntligen på riktigt få se hur badrummet skulle bli. Mycket lättare att planera också då alla väggar är där de skall vara - P har en förmåga att "se" hur rum kommer att se ut bara på basis av ritningar och mått, men själv är jag riktigt kass på det. Så jag är extra glad åt mellanväggarna :)


Motstående vägg är väggen till bastun, och den ser lite ynklig ut eftersom bara några små väggstumpar murades. Resten blir i glas. Varifrån glasväggen kommer är ännu öppet - vi har fått offert från flera bastuleverantörer, men deras pris känns rejält saftiga, så vi har också hört oss för med vanliga glasfirmor. Hoppas få deras offerter nästa vecka.


Här väggen till lilla-wc:n.


Golv

Golvvärmen i översta våningen monterades för två veckor sedan (fre 16.3). Warmia-typen stansade fast rören i gipsskivorna...


varefter timmermännen skar till "soiroja" att fylla ut golvet med. Måste ha varit rätt pillrigt - hemmagjort pussel, typ. 
Efter det gjöt timmermännen fast rören med golvspackel (Knauf 415, tack åter en gång Bella och JT), samtidigt fylldes tomrummet kring rören. Petri drog sedan primer över hela härligheten, varefter timmermännen "klistrade" dit ett sista gipsskivelager med Cascos Multifix-bruk (4141). 

Och voila, färdigt golv! Balkong

Som jag säkert redan nämnt är balkongen nu på plats. I de första ritningarna var det tänkt att vi skulle ha två små balkonger på andra våningen - en vid aulan och en vid vårt sovrum. Vi ändrade det till en enda balkong som går runt hörnet, från aulan till vårt sovrum, och jag tror det var ett bra val. Nu får vi "tak" över en mycket större del av den nedre terassen.
En ny råspontad balkong betyder också filtfunderingar. 

Efter filtfiaskot från i julas har vi bestämt oss för att lägga filt (Kerabit Dual) på den nya balkongen själva. Till den undre terassen rekommenderade filttillverkaren (Katepal) dock att det andra lagret också svetsas fast, då det första lagts på så.

Tro det eller ej, men jag bad om offert av vår tidigare Mr Filt. Resonerade som så att han kanske skulle ge ett riktigt toppenpris, med tanke på vilket fiasko deras senaste uppdrag var. 

Men nej, tydligen funkar inte Mr Filts logik som min.

Kvadratpriset var dyrare. 

Tur att det finns andra filtgubbar. Borde få offert av några andra nästa vecka.

Nedsänkt tak

Timmermännen har skålat taket i källaren och har så gott som alla nedsänkningar gjorda - "bara" att börja nita fast takpanelen, mao :)


Just nu

För tillfället har vi en massa saker på tapeten. Vi borde t.ex. sortera och köra bort skräp från tomten - det  finns en del av den sorten liksom.


Vår spismurare kommer på måndag morgon och allt material borde stå i rumstemperatur i ca två dygn före. Vi bar in allt tegel redan då vi fick leveransen för ett par veckor sedan, men kvar fanns ännu fyra lavar: material till en 11 m lång pipa, brandisolering, stenplattor i olika former, spishjärtat (lät inte speciellt svenskt det där... takkasydän på finska iaf) och lite annat smått och gott.Vi (hela familjen) spenderade därför några timmar på bygget i kväll med något som visade sig bli värsta gympasset. Största delen av materialet skulle till källaren, men materialet till pipan skulle förstås delas jämnt på de tre våningarna. Harkkorna såg löjligt lätta ut till en början, men efter att man burit upp X stycken var det bara att inse att skenet kan bedra :)

I morgon är tanken att vi skall hinna göra klart det sista ventilationsröret, dvs. friskluftsröret till källarens ventilationsmaskin. Några rör, några vinklar, några nitar *pop, pop", lite tejp *ritch, ratch* och en del Armaflex - låter inte som så mycket, men det kan bli en utmaning med två småttingar springandes runt omkring. Men vi har ingen brådska - huvusaken är att vi får det klart i morgon så att timmermännen kan göra klart allt i det tekniska utrymmet.

Det som känns mest tidskrävande för tillfället är dock att skriva offertförfrågningar, ringa runt till folk och komma fram till vilka ytmaterial vi skall välja. Men det börjar ta sig på den punkten också. Äntligen.

I sista stund har vi bestämt oss för att sätta gipsskivor i taket på första våningen... Tanken var ursprungligen att ha takpanel i hela huset, men då vi planerat in lite speciell belysning på första våningen krävs nästan ett helt slätt tak. Vi misstänker att belysningen inte skulle få samma effekt med ett paneltak. Så nu måste vi få tag på en skivhiss - borde inte vara alltför svårt, hoppas jag.

N orkar helt otroligt bra på bygget och hittar hela tiden på en massa saker att göra. Annat är det med M. Eller ja, nog skulle han säkert också trivas om han fick fara omkring som ett yrväder - att vara förpassad till babyskyddet verkar inte vara hans grej längre ;)

4 kommentarer:

Carolines vardagsliv sa...

Lyfter sååååå hatten åt er och ert byggprojekt! Ni är hur duktiga som helst och er tomt med havsutsikt är bara för härlig!! Lycka till och skall med spänning följa med er :) Ha en bra helg*

Byggare-Mom sa...

Tack C! Det är bara att komma in om du/ni har vägarna förbi och vi verkar vara där. Ha en jättefin helg ni med!

Bland hö och halm sa...

Oj, vad duktiga ni är som orkar med allting! Jag håller med Caroline ni verkar ha en super fin utsikt från ert hus.
Ha en skön helg!

Byggare-Mom sa...

Nej, vi klagar inte på utsikten direkt :) Det kommer att dyka upp hus snett framför vårt i något skede (fast vi hoppas förstås att dom skall hitta flygekorrar eller nåt annat där före :), men rakt framåt kommer vi få behålla utsikten. Trevlig helg till dig med!