onsdag 14 mars 2012

Dammigt värre

Helgen som gick visade sig bli ett byggfiasko. Först var det centraldammsugaren som jag redan beklagat mig över. Sen var det dags för ventilationsrör igen, vilket jag t.o.m. såg fram emot. Det kan vi ju redan, liksom.

Och allt började ju så bra - bastukanalen kom på plats, onitade rör nitades och kiinnityssangat spändes. Fina puckar.

Ända tills vi kom till tekniska utrymmet och skulle börja där.

Då var det ju inte mycket kvar. Bara att få ut rören ur maskinen - ett ut, två vidare till brasrummet och ett upp till första våningen.

Mmm. Som så mycket annat som ser enkelt ut på papper, visade det sig vara allt annat än lätt. Ja, det var t.o.m. praktiskt omöjligt.

Vår VVS-planerare måste ha varit full eller ha använt fel sida av "skal-linjalen" då han planerade ventilationen i vårt tekniska utrymme. För då vi började pussla ihop rören enligt planen, visade det sig att de inte ryms - om man inte vill gå rakt genom väggen in i följande rum, dvs.

Och då det kommer till ventilationen är "det ryms inte" ett rätt stort problem, iom att alla kurvor, t-stycket etc. tar den plats de tar - det går liksom inte att såga itu ett t-stycke eller börja fixa och trixa med packningar. Ett t-stycke tar den plats ett t-stycke tar. Så är det bara. Och då man skall ha X olika delar på rad, blir den raden rätt snabbt rejält lång. Som i vårt tekniska utrymme.

Det hade inte varit något större problem om vi hade kunnat svänga på maskinen. Men det går inte då det är frågan om en ventilationsmaskin som är så himla kinkig över vilka rör som kommer fast vart i maskinen. Dessutom har den ju en lucka som med fördel borde vara öppningsbar. Inget vidare att installera maskinen med luckan mot en vägg, t.ex.

Hela söndagseftermiddagen gick därför åt till att försöka komma på en plan B för att få alla rör, ventiler och korsningar att rymmas - utan att behöva korsa någon vägg i förtid.

Då vi till sist kom på en alternativ lösning var klockan redan så mycket att det bara var att packa ihop och gå hem.

Suck. Frustrerande!

Men nog om den saken. Dagens tema är damm. Vi har varit och städat på bygget i kväll då våra timmermän skall slipa golvet i källaren och första våningen i morgon.

Säger bara - andningsskydd! Varför kommer man alltid på det efter att man redan gjort klart det man hade behövt skyddet till?

Det var minsann dammigt värre, men jättekul att se resultatet. Får se hur länge det hålls så städat...

Inga kommentarer: